Nieuws

Makaay zag Oranje-middenvelder door de ondergrens zakken: 'Een goede les geweest'

Makaay zag Oranje-middenvelder door de ondergrens zakken: 'Een goede les geweest'

26-03-2023 13:08 Laatste update: 13:22

Roy Makaay was niet onder de indruk van het Nederlands elftal tegen Frankrijk (4-0). De voormalig International zag twee spelers ver ondermaats presteren, maar zag ook een lichtpuntje.

Makaay stelde in De Telegraaf dat het gemis van Frenkie de Jong zichtbaar was. "Het was onmachtig en dan zie je ook hoe belangrijk Frenkie de Jong is voor het Nederlands elftal", begint Makaay die in Kenneth Taylor de zwakste schakel zag. "Die heeft volgens mij bijna alleen maar balverlies geleden. Bij de eerste goal werd hij al redelijk makkelijk afgetroefd door Griezmann. Zijn vroege wissel zag je een beetje aankomen. Koeman zal hebben gedacht: ik kan wel wachten, maar ik moet toch iets doen. Ook hij is nog altijd een jonge jongen, maar dat dit een goede les is geweest, lijkt me duidelijk.”

Ook Marten de Roon zakte volgens Makaay door de ondergrens heen. "Hij had het heel zwaar. Hij was bij de 1-0 al betrokken met balverlies en dat was precies waar de Fransen op loeren: balverlies in die zones. Balverlies is een onderdeel van het voetbal, maar Koeman gaf al aan erop gehamerd te hebben dat het op dat gedeelte van het veld eigenlijk niet mag gebeuren. Het is niet fair om het alleen op De Roon af te schuiven en ik ben nooit zo van de extreem lage cijfers, maar ik kan hier niet meer van maken. Hij begon niet lekker aan de wedstrijd en kwam daar eigenlijk niet meer overheen."

Nathan Aké was volgens de 43-voudig international het lichtpuntje van de avond. "Hij was de beste, zeker van de achterste vier. Hij verkeert bij Manchester City al in uitstekende vorm, waar hij nagenoeg alles speelt en zeker de belangrijke wedstrijden. Dat zegt iets over zijn status bij die club en ik vond dat hij dit tegen Frankrijk ook weer uitstraalde. Over zijn kant kwam Oranje niet echt in de problemen, hij had zijn zaakjes verdedigend prima voor elkaar. De fenomenale sliding na ruim een kwartier, waarmee hij op dat moment de 3-0 voorkwam, was een hoogtepuntje. Ik vond hem constant."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!