Nieuws

Steun voor Marokkaanse ploeg na WK-succes: 'Loyaliteit is geen vraagstuk meer'

Steun voor Marokkaanse ploeg na WK-succes: 'Loyaliteit is geen vraagstuk meer'

25 maart - 14:12

Marokko speelt drie maanden na het ongekende WK-succes (halve finale) zaterdag een vriendschappelijk duel tegen Brazilië. In Marokko werd lange tijd getwijfeld aan de loyaliteit van spelers met een dubbel paspoort als Hakim Ziyech, maar inmiddels is die vertrouwenskloof lang en breed overbrugd. 

Marokko wist in Qatar in de kwartfinales met Portugal af te rekenen en moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Frankrijk. De Leeuwen van de Atlas hebben Marokko echter uit een voetbalroes gehaald met de waanzinnige prestatie in december.

Door de knappe vierde plek is de houding in Marokko inmiddels flink veranderd. "Elke keer als een Marokkaanse speler met een dubbel paspoort ervoor kiest om voor Marokko uit te komen, ontstaan er discussies over loyaliteit. De keuze van Hakim Zyech in 2015 om voor Marokko te willen spelen is daar een voorbeeld van", zegt antropoloog Soukaina Chakkour tegenover de NOS

De spelers worden in het eigen land nu ingezet voor andere doelen. "Marokkaanse voetballers worden nu ingezet voor goede doelen. Ze hebben recent nog een gevangenis in Salé en een kindertehuis in Tanger bezocht. Dat is ongebruikelijk. Voorheen werd dit niet gedaan door de spelers."

Achraf Hakimi, sterspeler van de Marokkanen, wordt onderzocht vanwege een verkrachtingszaak. Ook de speler van Paris Saint-Germain krijgt de voordeel van de twijfel. "Hoewel het onderzoek nog loopt, kan hij rekenen op flinke steun van het Marokkaanse publiek. Veel Marokkanen zijn ervan overtuigd dat het gaat om een complot dat is gesmeed door Frankrijk."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie