Exclusive

Hoe de 'nieuwe Messi' van de radar verdween: zo verliep de carrière van Bojan

Hoe de 'nieuwe Messi' van de radar verdween: zo verliep de carrière van Bojan

06-09-2023 10:23 Laatste update: 10:23

Bojan Krkic (32) krijgt een functie bij FC Barcelona. Dat meldt Mundo Deportivo. Het voormalig Barça-talent gaat zich bij de club bezighouden met de jeugdopleiding. Hoe zag de carrière van Bojan eruit? VoetbalNieuws neemt je mee in de voetbaljaren van de 'nieuwe Messi'.

Bojan stond in zijn jongere jaren te boek als de 'nieuwe Messi', maar bezweek onder de druk. 451 wedstrijden, 91 goals en veertig assists; dat zijn de statistieken van de carrière van het Spaanse wonderkind. Op het eerste oog niet verkeerd, maar gezien zijn talent had Bojan er veel meer uit kunnen en misschien wel moeten halen. De 32-jarige ex-aanvaller stond bij negen clubs onder contract, waaronder Ajax. Opmerkelijk genoeg speelde de 'nieuwe Messi' slechts één interland voor Spanje, op 10 september 2008 tegen Armenië.

Barça-debuut
Krkic werd op 28 augustus 1990 geboren in Linyola, Spanje. Na vijf jaar in de jeugdopleiding bij EF Bellpuig gespeeld te hebben, vertrok de talentvolle Bojan op negenjarige naar La Masia, de jeugdopleiding van FC Barcelona. 17 jaar en 19 dagen was de Spanjaard, toen hij zijn debuut maakte voor het vlaggenschip van de Catalaanse grootmacht. Hij verbrak hiermee het record van Barça-icoon Lionel Messi. Niet heel vreemd dat hij vanaf die dag de 'nieuwe Messi' genoemd werd.

In zijn debuutseizoen scoorde Krkic twaalf doelpunten in 48 wedstrijden. Uiteindelijk zou hij vier seizoenen in Catalonië spelen, zonder écht door te breken. Desondanks legde hij met de Spaanse grootmacht wel beslag op onder meer drie landstitels en twee Champions League-trofeeën. Bojan maakte in totaal 41 goals voor FC Barcelona in 162 wedstrijden. In juli 2011 vertrok Krkic naar het Italiaanse AS Roma, dat hem een jaar later uitleende aan AC Milan om vervolgens weer terug te keren naar Barcelona.

Landskampioen met Ajax
Na een teleurstellende periode in Italië leek het een moeilijk verhaal te worden voor het Spaanse talent. Zowel Ajax als FC Barcelona hoopte dat Bojan bij in Amsterdam zou opbloeien, waardoor Krkic in de zomer van 2013 een nieuwe huurtransfer maakte. Ook in de Nederlandse Eredivisie kwam hij - mede door blessureleed - niet helemaal uit de verf. In 24 wedstrijden scoorde hij vier keer en gaf hij evenveel assists. Hij werd wel landskampioen met de Amsterdammers, waarna Bojan zijn koffers weer kon pakken om aan te sluiten bij de selectie van Barça. 

Vanaf dit moment ging het eigenlijk alleen maar bergafwaarts met Bojan en verdween hij langzaam van de radar. Tussen 2014 en 2017 was hij nog wel actief in de Premier League voor Stoke City, maar werd wegens teleurstellende prestaties in de jaren hierna verhuurd aan het Duitse FSV Mainz 05 en het Spaanse Alavés. Na een avontuur in Amerika bij Montreal, vertrok de 'nieuwe Messi' naar het Japanse Vissel Kobe. Hier werd hij herenigd met ex-ploeggenoot Andrés Iniesta. 

Afscheid
In maart van dit jaar maakte het voormalig toptalent bekend met pensioen te gaan. "Als ik realistisch ben, voelde ik al een tijdje dat dit moment eraan zat te komen", zei Bojan tijdens zijn afscheid in Barcelona. "Afgelopen week had ik het met mijn moeder nog over de proeftrainingen die ik op negenjarige leeftijd heb gedaan bij FC Barcelona. Hier begon mijn profcarrière. Na vele jaren en vele avonturen laat ik vandaag weten dat mijn loopbaan ten einde is gekomen. Ik ben deze club enorm dankbaar."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!