Interview

Oranje-debutant vergeleken met Ter Stegen: 'Gehoord hoe Kompany met hem bezig was'

Oranje-debutant vergeleken met Ter Stegen: 'Gehoord hoe Kompany met hem bezig was'

24-03-2023 09:00 Laatste update: 13:28

Yannick Sonnemans

De carrière van Bart Verbruggen gaat als een speer. Woensdagochtend werd bekend dat de 20-jarige doelman van RSC Anderlecht een virus heeft opgelopen en het trainingskamp van het Nederlands elftal heeft moeten verlaten, maar hij behoorde niet voor niets tot de definitieve selectie van bondscoach Ronald Koeman. Wie is dit aanstormend keeperstalent eigenlijk? VoetbalNieuws sprak met Michael Dingsdag, voormalig profvoetballer en de trainer van Verbruggen in de jeugd bij NAC voordat hij naar België vertrok.

'Voor mij is het geen verrassing'

De 20-jarige Verbruggen is een geboren Bredanaar en doorliep de professionele jeugdopleiding dicht bij huis, bij NAC Breda. Daar raakte de doelman in de Onder 17 verwikkelt in een hevige concurrentiestrijd. "Je had twee keepers: Tein Troost en Bart Verbruggen", blikt Dingsdag terug op zijn periode als assistent-trainer van dat elftal. "Tein is nu derde of vierde keeper bij Feyenoord maar was toen eerste keeper voor Bart. Hij (Troost, red.) keepte toen ook bij de jeugdelftallen van het Nederlands elftal, maar als ik het op dat moment voor het zeggen had zou ik Bart als eerste keeper hebben gekozen in het elftal bij NAC."

"Bart was er heel erg mee bezig en beleefde het voetbal in de jeugd echt al als een prof", vervolgt Dingsdag, die in de Onder 19 als hoofdtrainer met Verbruggen ging werken. "Daar kwam ik écht in aanraking met Bart. Hij was toen al een ideale prof, deed er alles voor. Af en toe sloeg hij wat door omdat hij meer bezig was met anderen dan met zijn eigen prestatie. Hij was meer bezig met anderen wegzetten dan met zijn eigen positie. We hebben het er toen over gehad dat hij zich wat meer op zichzelf moest richten."

Penalty's killen en bosjes omver trappen

Sinds zijn overgang naar Anderlecht heeft Verbruggen het stempel van 'penaltykiller' op zich gedrukt gekregen. Tegen Lierse SK pakte hij een strafschop in de competitie en ook in de Conference League stond hij in de penaltyserie tegen Ludogorets zijn mannetje. Geen enkele strafschop raakte het Belgische net. Was dat in de jeugd ook al zo? "Ik kan dat me niet echt herinneren", aldus Dingsdag wanneer hem er naar wordt gevraagd. "Op de training pakte hij wel eens een strafschop. Hij maakte er echt een strijd van en dat leverde confrontaties op in de goede zin van het woord. Je zag echt dat hij naar de club komt omdat hij voetbal heel leuk vindt."

"Er zijn ook wel wat dingen voorgevallen", vervolgt Dingsdag, doelend op een moment na afloop van een jeugdwedstrijd tegen FC Twente. "Hij liet een balletje glippen en die ging er in. Die wedstrijd verloren we eigenlijk door een ketser van hem. Op de terugweg naar de kleedkamer trapte hij eerst bij wijze van spreke een paal doormidden en vervolgens gingen de bosjes en coniferen er ook aan. Daaruit blijkt dat hij gretig is om te presteren, maar je moet ook niet doorslaan."

Leren meevoetballen door Kompany

Toen Verbruggen bij Anderlecht belandde kwam hij in aanraking met Vincent Kompany, toenmalig hoofdtrainer van de paars-witten. De voormalig topverdediger bleek een goede leermeester voor zijn Nederlandse doelman te zijn. "Ik heb wel eens gehoord hoe Kompany met hem bezig was bij Anderlecht. Dan trainde ze op het automatisch de ruimte zoeken in het meevoetballen. Kompany had dan allemaal vakken uitgezet op het veld en dan zou Bart precies weten waar de bal naartoe moet wanneer hij hem bijvoorbeeld terugkrijgt van een linksback."

De Nederlandse Ter Stegen

Wanneer Dingsdag naar de kwaliteiten van Verbruggen wordt gevraagd en op welke internationale topkeeper hij volgens hem lijkt, komt de naam van Marc-André Ter Stegen binnen twee seconden naar boven. "Als ik Bart zie, dan denk ik aan Ter Stegen. Hij heeft lengte, is goed op de lijn, kan prima meevoetballen en bij NAC Onder 19 was hij iedereen al aan het wegzetten. De verdedigers, maar ook de spitsen, terwijl dat eigenlijk de taak van de middenvelders is. Wat betreft het keepersgedeelte heeft hij geweldige reflexen op de doellijn en ook buiten het veld is hij een op en top prof. Als hij niet geblesseerd raakt, kan hij een hele grote toekomst hebben."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!