Exclusive

Op de stoel van Mislintat: De mogelijke linker centrale verdedigers voor Ajax

Op de stoel van Mislintat: De mogelijke linker centrale verdedigers voor Ajax

11-04-2023 11:30 Laatste update: 11:27

Volgens vrijwel alle toonaangevende media scheidt alleen de handtekening Sven Mislintat nog van Ajax. De oud-scout van Borussia Dortmund en Arsenal FC gaat aan de slag als technisch directeur voetbalzaken in Amsterdam. Daar staat hem een grote klus te wachten, te beginnen met het hervormen van de selectie. Linkscentraal in de verdediging wil het met Calvin Bassey nog niet vlotten. Moet Ajax zich op die positie gaan versterken? VoetbalNieuws gaat op de stoel van de Duitser zitten.

Huidige situatie bij Ajax

Momenteel wisselen Calvin Bassey en Edson Álvarez elkaar af links in het centrum van de verdediging. Eerstgenoemde wisselt sterke verdedigende optredens af met minder goede wedstrijden, maar aan de bal komt Bassey er allesbehalve aan te pas. In de verloren Klassieker tegen Feyenoord (2-3) ging de linkspoot meermaals de fout in bij het opbouwen. Álvarez is kan ook in de achterhoede uit de voeten, maar bij Ajax speelt de Mexicaan voornamelijk op het middenveld. Daar beschikken de Amsterdammers ook niet over een échte controleur, waardoor er verdedigend een probleem ontstaat met de Mexicaans international in het centrum.

@espnnl Fan reactions says it all🧐 #ajax #feyenoord #bassey ♬ original sound - TikTok

Naast Álvarez en Bassey beschikt Ajax ook nog over een aantal talenten die in aanmerking komen voor de positie linkscentraal. Ten eerste lijkt Jorrel Hato dit seizoen door te breken bij de Amsterdammers. Dat gebeurt nu voornamelijk op linksback als vervanger van Owen Wijndal, maar de pas zeventienjarige linkspoot speelt bij Jong Ajax voornamelijk links in het centrum. Daarnaast beschikt Ajax over Ahmetcan Kaplan. De Turk werd deze zomer voor tien miljoen overgenomen van Trabzonspor, maar liep direct een zware blessure op. Toen de twintigjarige linkspoot op de weg terug leek, maakte hij veel indruk, maar niet veel later was het weer raak. Kaplan wordt komend seizoen pas terugverwacht.

Oude bekenden

Daley Blind
De 33-jarige verdediger vertrok deze winter met veel bombarie uit Amsterdam wegens een conflict met toenmalig trainer Alfred Schreuder. Blind tekende transfervrij bij Bayern München tot het einde van het seizoen, maar daar komt hij niet veel aan spelen toe. Inmiddels is Schreuder bij Ajax ontslagen, waardoor een terugkeer niet ondenkbaar is. Bovendien beleefde Blind zijn beste Ajax-jaren links in het centrum, alleen zijn snelheid zal altijd een punt van twijfel blijven. Komend seizoen is Blind transfervrij, waardoor de verdediger gratis opgepikt kan worden bij Der Rekordmeister.Daley Blind Bayern

Jaïro Riedewald
Iedere Ajacied kent Riedewald (26) nog wel van zijn fabelachtige debuut bij Ajax. De verdediger scoorde direct tweemaal voor de Amsterdammers tegen Roda JC, waardoor ze er met de overwinning vandoor gingen. Uiteindelijk speelde Riedewald van 2014 tot en met 2017 voor Ajax, waarna hij in het kielzog van Frank de Boer naar Crystal Palace vertrok. Daar staat de linkspoot nog steeds onder contract, maar dit seizoen kwam hij pas viermaal in actie. Riedewald staat bekend als een veelzijdige speler, die zowel op linksback, linkscentraal in de verdediging als defensief op het middenveld uit de voeten kan. Riedewald heeft nog een contract tot medio 2024, waardoor hij waarschijnlijk voor een schappelijk bedrag op te halen is.

Pascal Struijk
Struijk is dit seizoen een vaste basisspeler in de Premier League bij Leeds United en werd al meermaals opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. Bovendien speelde de 23-jarige linkspoot van 2016 tot en met 2018 in de jeugd van Ajax, nadat hij de overstap maakte van ADO Den Haag naar de Amsterdammers. Na twee jaar vertrok Struijk naar Leeds, waar hij zich tot basisspeler opwerkte. Ook Struijk staat bekend als een veelzijdige speler. Hij kan zowel op linksback, linkscentraal in de verdediging als defensief op het middenveld uit de voeten. Kanttekening is dat Struijk nog een contract tot medio 2027 bij Leeds heeft, waardoor Ajax een flink bedrag voor hem zal moeten neertellen.

De vijver van Mislintat

Micky van de Ven
De 21-jarige verdediger van VfL Wolfsburg speelt dit seizoen álles in de Bundesliga en is daar een van de revelaties. Op een Oranje-uitverkiezing kwam het hem nog niet te staan, maar Van de Ven is een vaste klant bij Jong Oranje. De linkspoot kan zowel op linksback als linkscentraal uit de voeten, maar bij Wolfsburg speelt hij voornamelijk in het centrum. Van de Ven vertrok in 2021 in het kielzog van Mark van Bommel van FC Volendam naar de Bundesliga en ontwikkelde zich sindsdien stormachtig. De verdediger is bovendien pijlsnel, iets wat met de huidige restverdediging van Ajax nog weleens van pas kan komen. Een nadeel: Van de Ven heeft nog een contract tot medio 2027, waardoor er hij niet voor een appel en een ei zal mogen vertrekken uit de Bundesliga.

Hiroki Ito
De Japanner staat sinds afgelopen zomer onder contract bij VfB Stuttgart, waar hij dus gehaald werd door Mislintat. Er werd destijds vierhonderdduizend euro voor hem betaald aan het Japanse Júbilo Iwata. De linkspoot tekende een contract tot medio 2025 en speelt vrijwel alles in de Bundesliga. Ito is pas 23 jaar oud en 1,88 meter lang, waardoor hij ook lengte aan de ploeg van Ajax toe zou voegen. Gezien het aantal tegengoals uit standaardsituaties geen gekke gedachte dus.

Leonardo Balerdi
De Argentijnse verdediger werd eerder dit seizoen al in verband gebracht met de Amsterdammers. Balerdi mag dan wel een rechtspoot zijn, hij kan ook links in het centrum uit de voeten. De stopper was in 2020 al in beeld bij Ajax, maar toen koos hij voor een overstap naar Borussia Dortmund, waardoor de naam ongetwijfeld ook bij Mislintat op het lijstje zal staan. Daar wilde het niet vlotten voor de 24-jarige verdediger, waardoor hij de overstap maakte naar Olympique Marseille. Balerdi heeft nog een contract tot medio 2026 en speelt dit seizoen vrijwel alles, waardoor Ajax met een flink geldbedrag over de brug zal moeten komen.

@voetbalnieuwsvn Is dit de ideale versterking voor Ajax?🧐 #ajax #ajaxamsterdam #balerdi #olympiquedemarseille #lom #argentina #eredivisie #ligue1 #vj #voorjou #vjp #voorjoupagina #fy #fyp #foryou ♬ A moist healing song - Nez Tunes

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!