Exclusive

Frankrijk en Oranje langs meetlat: deze spelers zijn er nog sinds laatste treffen

Frankrijk en Oranje langs meetlat: deze spelers zijn er nog sinds laatste treffen

23-03-2023 06:53 Laatste update: 06:53

Vrijdagavond staat de EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Frankrijk op de planning. De laatste keer dat Oranje het tegen Les Bleus opnam dateert alweer van vierenhalf jaar geleden, het werd toen 2-0 in De Kuip in een wedstrijd om de Nations League. Welke spelers die toen minuten maakten zijn er vrijdag in ieder geval niet meer bij? VoetbalNieuws zet ze voor je op een rij.

Nederland

Een blik op de selectie van Oranje verraadt dat er eigenlijk helemaal niet zo heel veel is veranderd in vergelijking met de laatste ontmoeting tegen de Fransen. Met Jasper Cillessen, Daley Blind, Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum, Marten de Roon, Memphis Depay, Nathan Aké en Denzel Dumfries zijn er op laatstgenoemde na – die geschorst is – acht spelers die minuten zouden kunnen maken tegen Frankrijk.

Frenkie de Jong, Tonny Vilhena, Ryan Babel, Steven Bergwijn en Quincy Promes – de overige vijf spelers die destijds speelden – zullen sowieso niet in het veld staan. Van De Jong en Bergwijn is bekend dat ze geblesseerd zijn afgehaakt, terwijl Tonny Vilhena en Ryan Babel niet in beeld zijn bij de bondscoach. Promes hoeven we sowieso niet meer terug te verwachten in het Nederlands elftal. De aanvaller van Spartak Moskou hangt een forse juridische straf boven het hoofd wanneer hij de Nederlandse landsgrenzen binnenkomt.

Frankrijk

Bij Frankrijk zijn de kaarten heel anders geschut ten opzichte van 2018. Met Hugo Lloris, Raphaël Varane, Lucas Digne, Presnel Kimpembe, Blaise Matuidi, Moussa Sissoko, N’Golo Kanté en Ousmane Dembélé en Steven Nzonzi zijn er negen spelers die destijds wel hun minuten maakten, maar nu zeker niet gaan spelen.

Voor Lloris, Varane en Matuidi geldt dat ze hun interlandpensioen hebben aangekondigd. Twee eerstgenoemde deden dit na de verloren WK-finale tegen Argentinië eind 2022. Zowel Kimpembe, Kanté als Dembélé zijn aan het revalideren van een blessure terwijl Sissoko, Ndombdèlé, Digne en Nzonzi op dit moment niet in beeld zijn bij Didier Deschamps.

Met Benjamin Pavard, Antoine Griezmann, Kylian Mbappé en Olivier Giroud zijn er slechts vier spelers over die tegen Oranje weer op het wedstrijdformulier kunnen staan. Van Griezmann geldt dat hij momenteel in bloedvorm steekt bij Atlético Madrid, terwijl Giroud sinds het afgelopen WK all-time topscorer is van Frankrijk. De spits van AC Milan zal naar alle waarschijnlijkheid maar even van die titel kunnen genieten, aangezien de nog altijd pas 23-jarige tot Franse aanvoerder benoemde Mbappé in sneltrein vaart aankomt.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!