Nieuws

Zirkzee en Timber mogen dromen: dit zijn de Oranje-debutanten onder Koeman

Zirkzee en Timber mogen dromen: dit zijn de Oranje-debutanten onder Koeman

22-11-2023 09:00 Laatste update: 1 maart - 14:00

Ronald Koeman is voor de tweede keer bondscoach van het Nederlands Elftal. Waar de oefenmeester in zijn eerste periode al een aantal spelers een Haasje gunde, is dit zijn tweede periode wederom het geval. Wie debuteerden er eigenlijk allemaal onder Koeman? VoetbalNieuws zet ze op een rijtje!

Begin maart maakte Koeman zijn voorselectie bekend. Voor Joshua Zirkzee en Quinten Timber betekende het de eerste oproep voor het Nederlands Elftal en kunnen het de volgende namen in al een bijzondere lijst worden.

Hans Hateboer

23 maart 2018: Nederland-Engeland (0-1)

Hateboer was de eerste debutant onder Koeman. De rechtsback die door FC Groningen werd opgeleid en nu al een tijdje uitkomt voor Atalanta Bergamo mocht debuteren tegen Engeland in een oefeninterland. Terwijl Hateboer in de Serie A over het algemeen een vaste waarde is, valt dat niet te zeggen over Oranje. Voor de komende interlands zit de verdediger niet bij de selectie.

Wout Weghorst

23 maart 2018: Nederland-Engeland (0-1)

Ook Weghorst mocht zijn debuut maken tegen Engeland. De spits van Manchester United stond destijds onder contract bij VfL Wolfsburg en reeg de doelpunten daar aaneen. Veel interlands kwamen er onder Koeman niet meer bij. De bondscoach gaf de voorkeur aan Luuk de Jong als pinchhitter. Onder Frank de Boer en Louis van Gaal was Weghorst weer onderdeel van de selectie en speelde hij op een EK en een WK, met zijn twee goals in de kwartfinale tegen Argentinië als absoluut hoogtepunt.

Guus Til

26 maart 2018: Portugal-Nederland (0-3)

Til werd in het vriendschappelijke duel met Portugal de derde debutant onder Koeman. De middenvelder speelde destijds bij AZ en kwam daar veelvuldig tot scoren. Na zijn transfer naar Spartak Moskou raakte de middenvelder uit beeld, maar sinds zijn terugkeer in Nederland werd Til weer meermaals opgeroepen door Van Gaal.

Justin Kluivert

26 maart 2018: Portugal-Nederland (0-3)

Tegelijkertijd met Til werd ook Kluivert ingebracht. De aanvaller was destijds nog speler van Ajax, maar na zijn transfer naar AS Roma ging zijn interlandcarrière bergafwaarts. Na zijn twee interlands onder Koeman kwam Kluivert nooit meer in actie voor Oranje en zowel Frank de Boer als Louis van Gaal riepen hem nooit om. Inmiddels speelt de aanvaller, na een huurperiode bij Valenica, in de Premier League voor Bournemouth.

Ruud Vormer

31 mei 2018: Slowakije-Nederland (1-1)

Een van de meest bijzondere debutanten onder Koeman is toch wel Vormer. De middenvelder beleefde zijn hoogtijdagen bij Club Brugge in de Jupiler Pro League en dat kwam heb op zijn dertigste op een debuut in het Nederlands elftal te staan. Vormer kwam uiteindelijk tot vier interlands voor Oranje, allemaal gespeeld onder Koeman.

Frenkie de Jong

13 oktober 2018: Nederland-Duitsland (3-0)

Vanaf het moment dat De Jong zijn debuut in Oranje maakte, is hij niet meer weg te denken uit de basiself. In de glansrijke overwinning op Duitsland in de Nations League viel De Jong allesbehalve door de mand. Destijds kwam de middenvelder nog uit voor Ajax, maar inmiddels speelt De Jong al jaren voor FC Barcelona.

Denzel Dumfries

13 oktober 2018: Nederland-Duitsland (3-0)

Ook Dumfries is sinds zijn debuut onder Koeman een volwaardig international. De rechtsback kwam destijds nog uit voor PSV, maar inmiddels speelt hij in de Serie A voor Internazionale. Onder De Boer en Van Gaal was Dumfries de vaste rechtsback van Oranje. Dat lijkt onder Koeman niet snel te gaan veranderen.

Steven Bergwijn

13 oktober 2018: Nederland-Duitsland (3-0)

De derde debutant tijdens de overwinning op Duitsland. Bergwijn kwam destijds nog uit voor PSV, waar hij na een aantal goede jaren een miljoenentransfer naar Tottenham Hotspur verdiende. Daar wilde het niet vlotten voor de aanvaller, waardoor hij geregeld zijn plek bij Oranje verloor. Toch riep Van Gaal de aanvaller op en dat vertrouwen betaalde Bergwijn terug met belangrijke goals tegen onder meer Noorwegen. 

Arnaut Danjuma

14 oktober 2018: Nederland-Duitsland (3-0)

Net als Frenkie, Dumfries en Bergwijn mocht Danjuma zijn debuut maken tegen Duitsland. Destijds kwam de aanvaller nog uit voor Club Brugge. Twee dagen later maakte Danjuma ook al zijn eerste doelpunt tegen België. Na zijn tijd bij Club Brugge speelde Danjuma voor Bournemouth AFC en Villarreal CF, dat hem dit seizoen verhuurt aan Everton.

Pablo Rosario

16 oktober 2018: België-Nederland (1-1)

Als middenvelder van PSV mocht Rosario zijn debuut maken tegen België. De spelverdeler mocht één helft meedoen. Verder dan één interland kwam Rosario niet. Inmiddels speelt de controleur voor OGC Nice en is hij al jaren niet meer in beeld bij het Nederlands elftal.

Javairô Dilrosun

19 november 2019: Duitsland-Nederland (2-2)

Dilrosun kende geen gelukkig debuut tegen de Duitsers. Destijds kwam de aanvaller uit voor Hertha BSC en door zijn uitstekende vorm daar mocht hij invallen tegen Duitsland. De aanvaller viel echter al snel geblesseerd uit in Gelsenkirchen. Inmiddels komt Dilrosun uit voor Feyenoord, waar hij basisplaatsen afwisselde met een plek op de bank. Verder dan één interland kwam Dilrosun tot op heden niet.

Donyell Malen

6 september 2019: Duistland-Nederland (2-4)

Malen kende een droomdebuut bij het Nederlands elftal. De aanvaller, die toen voor PSV speelde, kwam als invaller binnen de lijnen en schoot Oranje meteen op voorsprong bij een 2-2 tussenstand. Na zijn periode onder Koeman was de aanvaller ook van de partij op het EK onder De Boer, maar Van Gaal liet Malen links liggen. Onder Koeman maakt de Borussia Dortmund-aanvaller weer deel uit van Oranje.

Calvin Stengs

19 november 2019: Nederland-Estland (5-0)

Koeman liet Stengs meteen in de basis beginnen tegen Estland. De jeugdexponent van AZ kende een moeizaam debuut, maar de middenvelder annex aanvaller was met een piekfijne assist op Wijnaldum wel belangrijk voor het Nederlands elftal. Tot nu toe speelde Stengs zeven interlands. Na zijn succesvolle huurperiode bij Royal Antwerp, nam Feyenoord de aanvaller over. Zo raakte Stengs weer in beeld bij Oranje.

Myron Boadu

19 november 2019: Nederland-Estland (5-0)

Boadu is tot nu toe de laatste debutant onder Koeman in het Nederlands elftal. De aanvaller speelde destijds ook bij AZ en mocht in de tweede helft invallen. In de absolute slotfase kwam de spits tot direct tot scoren bij zijn debuut. Inmiddels speelt Boadu voor AS Monaco en is hij volledig uit beeld bij het Nederlands elftal.

Lutsharel Geertuida

24 maart 2023: Frankrijk-Nederland (4-0)

Geertruida is de eerste debutant onder Koeman in zijn tweede ambtstermijn voor het Nederlands elftal. De jeugdexponent van Feyenoord mocht van de bondscoach direct in de basis beginnen tegen Frankrijk. Dat pakte niet geweldig uit, want Oranje verloor met Geertruida rechts in het centrum met 4-0 van de Fransen. De verdediger viel bovendien in de tweede helft uit met een blessure. 

Mats Wieffer

27 maart 2023: Nederland - Gibraltar (3-0)

Drie dagen nadat Wieffer zijn Feyenoord-collega Geertruida zag debuteren was het de beurt aan hem zelf. De middenvelder werd door Koeman in de media al openlijk geroemd over zijn kwaliteiten en mocht het tegen Gibraltar dan gaan laten zien. Wieffer speelde een vrijwel foutloze wedstrijd maar zag Oranje 'maar' met 3-0 winnen. Na ruim een uur spelen ging hij naar de kant.

Joey Veerman

18 juni 2023: Nederland-Italië (2-3)

In de troostfinale van de Nations League leek de bondscoach het een en ander uit te kunne gaan proberen, maar daar wilde Koeman niets van weten. De trainer begon met de sterkste elf, maar dat stond een debuut van Veerman niet in de weg. De middenvelder mocht in de tweede helft invallen voor Mats Wieffer en was meteen belangrijk. Veerman verzorgde de assist bij het doelpunt van Georginio Wijnaldum, waardoor het nog even spannend werd. Uiteindelijk bleek het niet genoeg, want Oranje verloor met 2-3.

Tijjani Reijnders

7 september 2023: Nederland-Griekenland (3-0)

Reijnders maakte zijn debuut in het Philips Stadion tegen Griekenland. De middenvelder maakte in de zomer van 2023 een toptransfer van AZ naar AC Milan, speelt daar vooralsnog vrijwel alles en werd ook beloond met zijn eerste wedstrijd in Oranje. In de 65e minuut van het duel kwam hij binnen de lijnen voor Marten de Roon. Reijnders nam het doel van de Grieken nog onder vuur, maar zijn inzet werd eenvoudig gepakt door keeper Odisseas Vlachodimos. Hij is de zoveelste voormalig AZ-exponent die Oranje bereikt en maakte een goede indruk.

Bart Verbruggen

13 oktober 2023: Nederland-Frankrijk (1-2)

Verbruggen mocht door afwezigheid van Justin Bijlow en Mark Flekken hopen op een basisplek tegen Frankrijk en die kreeg hij ook. De doelman van Brighton kreeg de voorkeur boven Nick Olij en Andries Noppert en maakte tegen Frankrijk zijn debuut in Oranje. Buiten de twee tegentreffers om had Verbruggen weinig te doen tegen de Fransen, maar de jonge goalie straalde wel zelfverzekerheid en rust uit.

Quilindschy Hartman

13 oktober 2023: Nederland-Fankrijk (1-2)

Ook Hartman mocht tegen Frankrijk zijn debuut in het Oranje-shirt maken. De Feyenoorder kreeg de voorkeur boven onder meer Daley Blind en drukte direct zijn stempel tegen de Franse sterren. Hartman was één van de uitblinkers aan de zijde van Oranje en bekroonde zijn debuut zelfs met een knap doelpunt.

Jeremie Frimpong

13 oktober 2023: Nederland-Fankrijk (1-2)

Het duurde even, maar ook Frimpong mag zich officieel Oranje-international noemen. De verdediger van Bayer Leverkusen werd lange tijd buiten de selectie gehouden door bondscoach Ronald Koeman en dat zorgde voor verbazing bij veel voetballiefhebbers. Na een goede seizoensstart mocht Frimpong zich ik oktober weer melden in Zeist en tegen Frankrijk kreeg hij een half uur speeltijd van Koeman.

Micky van de Ven

13 oktober 2023: Nederland-Fankrijk (1-2)

Het was tegen Frankrijk de avond van de debutanten, want naast Verbruggen, Hartman en Frimpong mocht ook Van de Ven debuteren. De jonge verdediger die deze zomer de overstap maakte naar Tottenham Hotspur mocht een half uur meedoen tegen Les Bleus. Als invaller had het niet erg druk, maar de keren dat hij in moest grijpen deed hij dat ook.

Brian Brobbey

16 oktober 2023: Griekenland-Nederland (0-1)

Brian Brobbey was alweer de 23e debutant onder Ronald Koeman. De Ajax-spits mocht in het cruciale EK-kwalificatieduel tegen Griekenland invallen en zag zo zijn jongensdroom uitkomen. Brobbey maakte een sterke indruk tijdens zijn invalbeurt. Met de spits binnen de lijnen wist Oranje het duel in de absolute slotfase naar zich toe te trekken.

Jorrel Hato

21 november 2023: Gibraltar-Nederland (0-6)

Jorrel Hato is pas zeventien jaar oud, maar heeft zijn debuut voor het Nederlands Elftal al achter de rug. De Ajax-verdediger mocht tijdens het kwalificatieduel met Gibraltar na rust invallen en verving aanvoerder Virgil van Dijk. Het verdedigende talent hield zich makkelijk staande en liet zich zelfs nog zien met een assist, waarmee hij de jongste Oranje-speler ooit is met een assist op zijn naam.

Thijs Dallinga

21 november 2023: Gibraltar-Nederland (0-6)

Na het geblesseerd uitvallen van Brian Brobbey riep bondscoach Ronald Koeman Thijs Dallinga op als zijn vervanger. De jonge spits van Toulouse maakt al maandenlang een goede indruk in de Ligue 1 en dat resulteerde in een debuut voor Oranje. Dallinga viel in voor Wout Weghorst en heeft zijn haasje binnen. De aanvaller kreeg een grote kans om zijn debuut te bekronen met een doelpunt, maar helaas benutte hij die niet.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!