Breaking news

Groningen bevestigt: Lukkien vanaf volgend seizoen hoofdtrainer in de Euroborg

Groningen bevestigt: Lukkien vanaf volgend seizoen hoofdtrainer in de Euroborg

20-03-2023 09:38 Laatste update: 09:59

Dick Lukkien is vanaf volgend seizoen de hoofdtrainer van FC Groningen. Dat heeft de Trots van het Noorden maandagochtend officieel bekendgemaakt, nadat er zondag al geluiden naar buiten kwamen. De 50-jarige oefenmeester komt over van FC Emmen. Dennis van der Ree vertrekt bij de club, die Art Langeler heeft gepromoveerd tot 'manager Voetbal en Opleiding'.

Lukkien strijdt momenteel nog met de Drenten tegen degradatie, maar zal vanaf het komende seizoen de scepter gaan zwaaien in de Euroborg. Hij tekent een contract tot medio 2026. Lukkien is geboren in Winschoten en woont in Veendam. Hij was al eens eerder werkzaam bij FC Groningen, als assistent tussen 2010 en 2016. In 2015 wist hij samen met de toenmalig hoofdtrainer Erwin van de Looi de KNVB beker te winnen.

In Emmen behaalde Lukkien gedurende zes seizoenen groots succes. In zijn tweede promoveerde hij met de club voor het eerst in de geschiedenis naar de Eredivisie. Daarop volgden twee handhavingen en een degradatie. In 2022 lukte het hem wederom om een promotie te bewerkstelligen.

Algemeen directeur Wouter Gudde licht de aanstelling toe. "We zijn zeer gecharmeerd van zijn kwaliteiten als hoofdtrainer. Het is geen geheim dat we afgelopen winter ook al hebben geprobeerd om Dick tussentijds naar Groningen te halen. Dat lukte toen niet om dat FC Emmen hem aan zijn contract hield. Onlangs hebben wij bij Dick geïnformeerd naar de mogelijkheden na het huidige seizoen, als zijn contract in Emmen afloopt. Dick stond hier positief tegenover en dat heeft na een aantal gesprekken geleid tot een overeenkomst vanaf het nieuwe seizoen."

Gudde was zondag niet te stemmen over het feit dat het nieuws dat Lukkien de nieuwe trainer werd, al was uitgelekt. Hij vermoedde dat FC Emmen dat opzettelijk heeft gedaan, om zo onrust te creëren bij haar concurrent in de strijd tegen degradatie.

Nieuw technisch organisatiemodel met Langeler als manager Voetbal en Organisatie

FC Groningen maakte tegelijkertijd ook een nieuw technisch organisatiemodel bekend, waar Gudde leiding aan gaat geven. Onder hem vallen de hoofdtrainer, de nieuw benoemde manager Voetbal en Opleiding Art Langeler en een nog nader aan te stellen derde voetbaltechnische man.

Van der Ree: "Ervoor gekozen mijn eigen pad te kiezen"

Dennis van der Ree, die momenteel nog de hoofdtrainer is, heeft besloten om aan het einde van het seizoen te vertrekken. "Toen de club mij meldde dat er met ingang van het nieuwe seizoen een andere hoofdtrainer voor de groep zal staan, heb ik nagedacht over mijn toekomst bij FC Groningen. Ik heb ervoor gekozen na dit seizoen mijn eigen pad te kiezen. Simpelweg omdat het voor de nieuwe hoofdtrainer prettig is om met zijn eigen staf te kunnen starten en gezien mijn verschillende rollen van dit seizoen bij de club is dit voor ons beiden geen ideale situatie om eventueel samen te beginnen aan een nieuw seizoen. Het is belangrijk om snel deze duidelijkheid te verschaffen omtrent mijn toekomst, daarvoor nu slechts één ding telt: samen met de huidige stafleden en spelersgroep FC Groningen in de Eredivisie houden!"

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!