Tannane neemt winnend NEC bij de hand in vermakelijk middenmootduel tegen RKC

18-03-2023 22:59 Laatste update: 23:00

NEC heeft zaterdagavond met 1-3 gewonnen op bezoek bij RKC Waalwijk. De Nijmegenaren hadden aan een helft genoeg om het verschil te maken. In de tweede helft leek de thuisploeg nog op jacht naar een ultieme comeback, maar zo ver kwam het niet.

Oussama Tannane bracht de bezoekers na een kwartier op voorsprong. De middenvelder combineerde met Landry Dimata, sneed naar binnen en joeg de bal richting de korte onderhoek. Zijn snoeiharde schot was te machtig voor RKC-doelman Etienne Vaessen.

Amper tien minuten later was het opnieuw raak. Elayis Tavsan tekende met een prachtig schot in de bovenhoek voor de mooiste treffer van de avond. RKC leek lam geslagen en daar profiteerde NEC optimaal van. Tannane maakte in de 31e minuut al zijn tweede van de wedstrijd en de derde voor de ploeg van trainer Rogier Meijer.

Zodoende stond er tijdens de thee een 0-3 tussenstand op het scorebord en moest RKC-trainer Joseph Oosting in de tweede helft uit een ander vaatje tappen. Hij wisselde tweemaal en zag meteen beter spel van zijn ploeg. Dat betaalde zich na een minuut of zestig uit middels een treffer van Vurnon Anita: 1-3. Vlak daarna had Michiel Kramer de aansluitingstreffer voor het binnenschuiven, maar hij raakte de bal helemaal verkeerd.

RKC drukte en leek zich op te maken voor een ‘remontada’, maar tegelijkertijd zag het aan de andere kant vrijwel alle hoop op minimaal een punt verdwijnen. Shawn Adewoye beging een overtreding in de zestien, waardoor scheidsrechter Dennis Higler naar de strafschopstip wees. Tannane ging achter de bal staan en schoot hem vrij overtuigend in, maar des te meer de redding van Vaessen.

Het publiek in het Mandemakers Stadion ging er nogmaals achter staan, maar tot meerdere doelpunten kwam RKC niet. Daardoor lijdt het de negende nederlaag van het seizoen en staat het nog altijd op een zeer verdienstelijke negende plaats. NEC vinden we net daarboven terug op plek acht. Zodoende lijken beide ploegen begin maart al wel vrij zeker van handhaving in de Eredivisie.