Nieuws

Sinds wanneer en waarom zijn er geen uitfans meer welkom tijdens De Klassieker?

Sinds wanneer en waarom zijn er geen uitfans meer welkom tijdens De Klassieker?

06-04-2023 11:15 Laatste update: 18-03-2023 23:55
1

De afgelopen twee edities tussen Ajax en Feyenoord (op 19 maart en 5 april) werden zoals gebruikelijk zonder uitfans afgewerkt. De twee clubs laten al jaren geen uitpubliek meer toe, maar sinds wanneer en waarom wordt die regel in stand gehouden? VoetbalNieuws duikt de geschiedenis in.

Het verleden tussen Ajax en Feyenoord gaat ver terug, maar vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw ontstonden er al rellen tussen de twee rivalen. Het bekendste incident van de vorige eeuw vond plaats in 1997 en wordt ook wel de Slag om Beverwijk genoemd. Supportersgroepen van beide clubs spraken af op een weiland om met elkaar op de vuist te gaan en daar overleed één Ajax-fan aan.

In 2004 ging het eveneens mis tijdens een duel tussen de beloften van Ajax en Feyenoord. Op De Toekomst gingen Ajax-supporters op de vuist met spelers van Feyenoord en werd onder meer een piepjonge Robin van Persie belaagd. Vijf jaar later, in 2009, ging het wederom mis toen Ajax in eigen huis Feyenoord ontving. 

Geen uitfans meer sinds 2009

Naar aanleiding van de incidenten in 2009 besloten burgemeesters Job Cohen, Ahmed Aboutaleb en de KNVB gezamenlijk dat uitpubliek tijdelijk niet meer welkom was tijdens wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Een week eerder ging het al fout tijdens een duel tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord en de instanties gaven toen al aan maatregelen te nemen als het opnieuw mis ging. Het besluit zou na twee jaar (in 2011) opnieuw worden bekeken. 

De ploegen begrepen dat er maatregelen moesten worden genomen. "Ajax is wel blij dat de periode na twee jaar wordt geëvalueerd. De club blijft op het standpunt staan dat fans van beide clubs bij de wedstrijden aanwezig moeten kunnen zijn", liet een woordvoerder van Ajax destijds weten. Aboutaleb noemde de noodzakelijkheid van het besluit 'spijtig'.

Klaassen-incident volgend dieptepunt

Inmiddels zijn we veertien jaar verder en is de maatregel nog steeds van kracht. In de politiek wordt echter gestuurd naar het opnieuw toelaten van uitfans. Zo maakte Leefbaar Rotterdam zich voorafgaand aan De Klassieker van 19 maart hard om vanaf het volgende seizoen het weer te gaan proberen. Aboutaleb staat open voor gesprekken, maar ziet de situatie niet snel veranderen.

Daarbij lijkt het incidident dat plaatsvond tijdens de halve finale van de KNVB Beker waarbij Davy Klaassen tot bloedens toe geraakt werd door een aansteker vanuit het Feyenoord-vak een volgende streep door de rekening te worden. Verschillende prominenten, waaronder Aboutaleb, spraken afschuw van het moment. "Ik vind het buitengewoon schokkend dat sommige mensen bevangen worden door emoties, of weet ik veel wat, en overgaan tot zulke acties. Dit is ongelofelijk schadelijk voor Feyenoord en het Nederlandse voetbal", aldus de Rotterdamse burgemeester tegenover RTV Rijnmond.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!