Nieuws

Bassey: 'Opofferingen zijn niet te onderschatten, voetbal kan mentaal zwaar zijn'

Bassey: 'Opofferingen zijn niet te onderschatten, voetbal kan mentaal zwaar zijn'

17-03-2023 19:22

Calvin Bassey probeert ondanks alle kritiek zijn hoofd altijd koel te houden. De verdediger erkent echter dat dat niet altijd makkelijk is en stelt dat mensen niet altijd door hebben hoeveel voetballers moeten opofferen.

Bassey kent een seizoen met pieken en dalen. De geboren Italiaan heeft het sinds zijn komst naar Amsterdam niet altijd makkelijk en deelt in gesprek met De Volkskrant een wijze levensles van zijn zaakwaarnemer. "Laat een nederlaag nooit in je hart gaan zitten en een overwinning nooit in je hoofd", vertelt Bassey. "Toen ik veel kritiek kreeg, probeerde ik te vermijden dat die in mijn hart ging zitten. Want dan zou ik gaan geloven wat ze zeiden. In plaats daarvan dacht ik: ik zou niet bij Ajax zijn als ik geen goede speler was. Aan mijn prijskaartje (23 miljoen euro, red.) kan ik niets doen. Ajax wilde mij. Ik ben in ontwikkeling, net als de rest van ons team. Na één goede wedstrijd moet je ook niet gaan zweven, die mag niet meteen in je hoofd gaan zitten."

Door zijn wisselvallige spel heeft Bassey vaak te maken met kritische geluiden in de media. "Iedere voetballer zal zeggen dat het hem niet beïnvloedt, maar het raakt je wel. Honderd procent. Mijn moeder krijgt screenshots met kritiek. Ze is bezorgd. Ze belt. Ze weet niet hoe het werkt. Zo denkt: ze vinden mijn zoon niet goed."

De Engelsman stelt dat het voetbal over het algemeen mentaal zwaar is. "Begrijp me niet verkeerd: wij leiden het leven dat duizenden mensen zouden willen leiden, maar de opofferingen zijn niet te onderschatten. Mentaal kan voetbal uitputtend zijn. Als alles goed gaat, is het makkelijk. Maar als het niet goed gaat, is het anders. Dan maakt het niet zoveel uit of je na het werk naar een mooi appartement gaat."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!