Exclusive

AS Roma: aanstaand Europa league-tegenstander Feyenoord onder de loep

AS Roma: aanstaand Europa league-tegenstander Feyenoord onder de loep

17-03-2023 14:40 Laatste update: 14:52

Met AS Roma kwam vrijdagmiddag bij de loting voor de Europa League-kwartfinale een oude bekende voor Feyenoord uit de bus. Voor de Rotterdammers dé uitgelezen kans om revanche te nemen na de verloren Conference League-finale van afgelopen seizoen. VoetbalNieuws zet alles wat je moet weten over de Romeinen voor je op een rijtje.

Net als vorig seizoen zwaait José Mourinho nog altijd de scepter bij AS Roma. Meestrijden om de Scudetto in de Serie A doet de ploeg van de flamboyante Portugees niet, maar een top-vier klassering is een realistisch scenario voor I Giallorossi. De Italianen staan momenteel vijfde op een achterstand van drie punten op Internazionale. Koploper SSC Napoli is volledig uit zicht en staat op liefst 21 punten voorsprong.

Vooral in defensief opzicht blinken de Romeinen uit. Na de ongenaakbare ranglijstaanvoerder in de Serie A, gaf Roma het minte kansen weg. Met een Expected Goals tegen van 21,5 presteert het net iets minder dan Napoli: 20,3.

In de Europa League-groepsfase eindigde Roma als tweede achter Real Betis met tien punten in een groep met Ludogorets en HJK Helsinki. Daardoor moest er een tussenronde worden gespeeld tegen RB Salzburg, dat uit de Champions League was afgedaald. Tegen de Oostenrijkers leek het op 16 februari mis te gaan, doordat er in het Alpenland met 1-0 werd verloren. In eigen huis werd uiteindelijk alsnog de klus geklaard via een 2-0 overwinning.

In de achtste finale bleek Real Sociedad geen partij. Na in het eigen Stadio Olimpico met 2-0 te hebben gewonnen, werd donderdag met 0-0 gelijkgespeeld in Baskenland. Daardoor gooit Mourinho nu ook hoge ogen in Europa's tweede clubcompetitie met Roma, na afgelopen jaar al de Conference League te hebben gewonnen.

Weinig hoopvolle statistieken

Afgelopen seizoen maakte AS Roma nog een einde aan het Conference League-sprookje van Feyenoord door de finale met 1-0 te winnen. Een blik op het verleden geeft de Rotterdammers weinig hoop op succes. In totaal stonden beide ploegen drie keer in Europees verband tegenover elkaar. Eén duel eindigde onbeslist. In Italië wist Feyenoord AS Roma in februari 2015 nog op 1-1 te houden in de zestiende finale, maar verloor het een week later thuis met 1-2.

Met Rick Karsdorp en Georginio Wijnaldum zijn er twee spelers met een verleden bij de Stadionclub actief bij de Italiaanse subtopper. Eerstgenoemde leek hard op weg naar de uitgang, nadat Mourinho op onnavolgbare wijze de vloer had aangeveegd met de vleugelverdediger. The Special One ging in februari door het stof voor zijn tirade aan het adres van de Nederlander en sindsdien is Karsdorp weer een vertrouwd gezicht in de Roma-opstelling.

Wijnaldum is terug nadat hij zijn kuitbeen gebroken had. De voormalig vice-aanvoerder van Oranje onder Ronald Koeman maakte donderdag tegen Real Sociedad voor het eerst de negentig minuten vol en kreeg vrijdag een volgende opsteker te verwerken: de middenvelder is direct opgenomen in de definitieve selectie van Koeman sinds hij is teruggekeerd bij het Nederlands elftal.

Sterspeler van het huidige Roma is zonder enige twijfel Paulo Dybala. De Argentijnse wereldkampioen is in zijn debuutseizoen bij de club uit de hoofdstad al goed voor dertien goals en acht assists in 28 wedstrijden. Daarmee is hij de huidige clubtopscorer. Mourinho opereert met Roma in een 3-4-2-1-formatie met wingbacks. Dybala geniet een vrije rol, waar Bryan Crystante samen met Wijnaldum het controlerende blok vormt op het middenrif.

Topspits Tammy Abraham is in deze jaargang minder dominant aanwezig dan in het afgelopen seizoen. De Engelsman liet tot dusver zeven doelpunten noteren. Andere bekende namen in de spelersgroep van AS Roma zijn die van aanvoerder Lorenzo Pellegrini, Andrea Belotti en centrumverdediger Chris Smalling.

De eerste kwartfinale wordt gespeeld op donderdag 13 april. De return volgt een week later. De winnaar van het tweeluik neemt het op tegen de winnaar van het tweeluik tussen Union Saint-Gilloise en Bayer Leverkusen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!