AZ topt voor Nederland prachtige Europese avond af met 2-1 overwinning op Lazio

16-03-2023 22:51 Laatste update: 22:51
1

AZ heeft net als Feyenoord een wereldprestatie geleverd in Europa. De Alkmaarders wisten met dezelfde cijfers van SS Lazio te winnen als één week geleden (2-1) en mogen zich kwartfinalist van de Conference League noemen.

Zonder grote verrassingen in de opstelling begon AZ aan het duel tegen Lazio. De Alkmaarders zette in de eerste minuut al de toon voor de wedstrijd. Milos Kerkez pakte na één minuut spelen al een gele kaart, waardoor hij zich het hele duel gedeisd moest houden. Na wat kleine kansjes over en weer waren het de bezoekers die op voorsprong kwamen. Na een goede combinatie wist Felipe Anderson Mathew Ryan met een schuiver te kloppen.

Na de openingstreffer was het AZ dat wat beter in de wedstrijd kwam. Het was Jesper Karlsson die het doel van Ivan Provedel onder vuur nam, en hoe. De Zweed besloot van een meter of 25 uit te halen en deed dat met succes: 1-1. Na dat moment waren het de Alkmaarders die de wedstrijd naar zich toe wisten te trekken. Via Karlson en Vangelis Pavlidis werden ze nog een keer gevaarlijk, maar de twee ploegen gingen met een gelijke stand de rust in.

AZ kwam fel uit de kleedkamer en werd al snel gevaarlijk. De door Ajax begeerde Tijjani Reijnders raakte de paal, waarna het uiteindelijk toch feest werd in Alkmaar. Het was Pavlidis die op identieke wijze aan de goal van Anderson de 2-1 wist te maken. Nadat de club uit de Zaanstreek op voorsprong was gekomen, was het gedaan met de Italianen. AZ verzuimde de score zelfs uit te bouwen, aangezien het nog drie keer de paal raakte via Reijnders (2x) en Jens Odgaard (1x).

Door de overwinning van AZ plaatst het zich voor de kwartfinales van de Conference League. Wie de Alkmaarders als Europese tegenstander gaan treffen, wordt vrijdag bekend gemaakt via de loting.