Exclusive

Monsterscore bij Feyenoord: dit zijn de grootste Nederlandse zeges ooit in Europa

Monsterscore bij Feyenoord: dit zijn de grootste Nederlandse zeges ooit in Europa

17 maart - 08:50 Laatste update: 08:50

'Tien, tien tien!', klonk het donderdagavond in De Kuip tijdens de Europa League-wedstrijd van Feyenoord tegen FC Shakhtar Donetsk. De Rotterdammers konden niet aan de wens voldoen, maar wonnen alsnog met 7-1. Zes keer eerder kwam het voor dat een Nederlandse club deze magische gerns wel wist te halen. VoetbalNieuws zet de wedstrijden voor je op een rijtje.

Ajax – Red Boys Differdange: 14-0
In 1984 was het Ajax dat tot nu toe de grootste Nederlandse overwinning ooit heeft geboekt. De Amsterdammers wisten liefst veertien keer tot scoren te komen tegen de club uit Luxemburg. Het duel werd voor de UEFA Cup gespeeld in de Meer.

Feyenoord – KR Reykjavík: 12-2
In 1969 was het Feyenoord dat de op twee na grootste Europese overwinning ooit boekte. De Rotterdammers speelden in de eerste ronde van de Europa Cup 1, de voorloper van hoe we de Champions League nu kennen. Er werd liefst twaalf keer door de Nederlanders gescoord, terwijl de IJslanders ook twee keer het net vonden. Saillant detail: later dat seizoen wist Feyenoord als eerste Nederlandse club het toernooi te winnen.

AZ’67 – Red Boys Differdange: 11-1
Red Boys Differdange denkt niet graag terug aan het spelen tegen Nederlandse clubs in Europa. De Luxemburgers kregen al eens op de broek van Ajax, maar 1977 was het ook AZ’67 dat eens uit wist te halen. De Alkmaarders scoorden maar liefst elf keer in de UEFA Cup.

PSV – FC Ards: 10-0
Ook PSV wist ooit de magische grens van tien te bereiken. De Eindhovenaren speelde in 1974 in de Europa Cup 2 – de voorloper van hoe we nu de Europa League kennen – tegen FC Ards, een club uit Noord-Ierland. De Eindhovenaren droogden de Britten af in eigen huis. Saillant detail: Feyenoord won dat seizoen het toernooi, waarin PSV ondanks de monsterzege toch sneuvelde.

Ajax – Omonia Nicosia: 10-0
Ajax wist in totaal drie keer tien doelpunten of meer te maken in Europa. In 1979 was Omonia Nicosia slachtoffer van de Amsterdammers, in de Europa Cup 1. Een flinke oorwassing voor de Cyprioten!

Roda JC – Hapoel Beer Sheva: 10-0
Last but not least: ook Roda JC flikte het eenmaal om een monsterscore neer te zetten in een Europees duel. De Limburgers speelden in 1997 tegen Hapoel Beer Sheva, in de UEFA Cup. In Kerkrade was men getuige van de op zes na grootste Nederlandse overwinning ooit.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s