Nieuws

Ajax en PSV in mondiale top-tien van clubs met meest winstgevende transferbeleid

Ajax en PSV in mondiale top-tien van clubs met meest winstgevende transferbeleid

14-03-2023 09:55 Laatste update: 10:15

Ajax en PSV staan in de top-tien van clubs met het meest winstgevende transferbeleid. Uit onderzoek van Transfermarkt en eToro blijkt dat de Amsterdammers de op één na meest winstgevende club is, terwijl de Eindhovenaren op plek acht staan.

Uit 'The Football Investment Report' blijkt dat Ajax de afgelopen vijf jaar een winst van 308 miljoen euro heeft geboekt. Daarmee wordt gekeken naar het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs van een speler, zonder extra kosten voor bijvoorbeeld zaakwaarnemers. Een groot deel van deze winst komt op het conto van Antony en Lisandro Martínez. Het Zuid-Amerikaanse duo verkaste afgelopen voor een gezamenlijke winst van 130 miljoen euro naar Manchester United.

Op de achtste plaats in het rapport staat PSV. De Eindhovenaren hielden de afgelopen vijf jaar 189 miljoen euro over aan spelers. Dat komt ook mede door de twee transferklappers van dit seizoen. Cody Gakpo en Noni Madueke werden voor miljoenenbedragen aan respectievelijk Liverpool en Chelsea in de Premier League verkocht.

Ajax moet alleen Benfica voor zich dulden. De Portugezen boekten 356 miljoen euro winst, mede door de verkopen van Enzo Fernández (Chelsea, 120 miljoen) en João Félix (Atlético Madrid, 127 miljoen). Verder staan ook Lille OSC, Red Bull Salzburg, Sporting Portugal, Olympique Lyon, AS Monaco, FC Porto en FC Nordsjælland in de top-tien.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!