Exclusive

Zo verging het Janssen in dienst van het Nederlands elftal

Zo verging het Janssen in dienst van het Nederlands elftal

13-03-2023 10:45 Laatste update: 11:14

Vincent Janssen zorgde zondag voor verbazing door op 28-jarige leeftijd zijn afscheid als international aan te kondigen. De aanvaller werd door Ronald Koeman opgenomen voor zijn voorselectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden van eind maart, maar Janssen zal niet meer in actie komen. VoetbalNieuws zet op een rijtje hoe het de spits verging in het Oranje-shirt.

Op 25 maart 2016 mocht Janssen voor het eerst opdraven namens het Nederlands elftal tijdens de vriendschappelijke interland met Frankrijk in eigen land. Danny Blind, destijds bondscoach, liet de AZ-spits negen minuten voor tijd invallen. Hij kwam in de ploeg voor de - onlangs ook bij Oranje gestopte - Luuk de Jong. Tot scoren wist hij toen niet te komen, maar vier dagen later was het wel direct raak in Engeland.

Op bezoek aan de andere kant van de Noordzee pegelde Janssen een strafschop tegen de touwen en had daarmee een belangrijk aandeel in de 1-2 zege in de oefeninterland. Bij AZ doormaakte de uit Heersch afkomstige aanvaller een topseizoen. Hij besloot de jaargang 2015/16 als topscorer van de Eredivisie met 27 treffers uit 34 wedstrijden en verdiende met zijn prestaties een toptransfer naar Tottenham Hotspur.

Onder Blind groeide Janssen uit tot onbetwiste waarde in de punt van de aanval. Het vertrouwen van Blind betaalde hij zeker in zijn eerste vijf interlands terug. Met belangrijke doelpunten in de vriendschappelijke interlands tegen Polen (1-2 zege) en Oostenrijk (0-2) zette hij zich nadrukkelijk op de kaart.

Bij The Spurs kwakkelde Janssen in het seizoen 2016/17 met zijn vorm, wist amper te overtuigen en belandde op de bank. Zijn sterke periode uit de beginfase van zijn Oranje-loopbaan wist hij maar amper door te trekken, waardoor hij uit beeld raakte. Tussen november 2016 en 31 mei 2017 speelde Janssen dan ook geen interlands meer.

Sterke rentree in Oranje

Bij zijn rentree in de vriendschappelijke interland tegen Marokko (1-2 zege) was het direct raak. Vervolgens scoorde Janssen ook tegen Ivoorkust (5-0) en Luxemburg (5-0). Inmiddels was Danny Blind, met Fred Grim een korte periode als tussenpaus, vervangen door Dick Advocaat. De Kleine Generaal leek het net als zijn voorganger te zien zitten in de inmiddels voor Fenerbahçe uitkomende Janssen.

De prestaties onder Advocaat waren beroerd, kwalificatie voor het WK liep misgelopen en Janssen leek het scoren verleerd in dienst van het Nederlands elftal. Tegen Frankrijk (4-0 nederlaag), Bulgarije (3-1 zege), Wit-Rusland (1-3 zege) en Zweden (2-0) zege wist hij niet meer te scoren. Onder Ronald Koeman verdween Janssen volledig uit beeld.

Frank de Boer deed in zijn periode bij Oranje (2020/21) nooit meer een beroep op Janssen en ook Louis van Gaal leek de aanvaller links te laten liggen. Totdat de Amsterdammer verraste door Janssen voor de Nations League-wedstrijd tegen Wales (3-2) na een afwezigheid van bijna vijf jaar weer op te roepen. Tegen Polen (0-2 zege) en België (1-0 zege) speelde de huidige goaltjesdief van Royal Antwerp FC vervolgens ook, maar tot scoren kwam hij niet.

Mede ingegeven door de blessure van de onomstreden Memphis Depay ging de Antwerp-clubtopscorer mee naar het WK in Qatar. Tegen Senegal (2-0 zege) mocht hij nog starten, waar tegen Qatar (2-0 zege) een korte invalbeurt van 24 minuten voor Janssen was gereserveerd. Memphis was in de knock-outfase weer helemaal terug en daarmee verdween de voormalig AZ-topscorer naar de bank.

'Steeds vollere voetbalagenda'

Op zondag 12 maart bracht Janssen in een statement naar buiten te stoppen als international. De steeds 'voller geworden voetbalkalender' lag ten grondslag aan zijn beslissing. Prominenten uit de voetbalwereld, waaronder Rafael van der Vaart, toonden zich kritisch over het afscheid van Janssen bij de nationale ploeg.

In totaal kwam Janssen 22 keer uit voor Oranje. Daarin scoorde hij zeven keer verspreid over 1433 minuten. Dat komt gemiddeld neer op één doelpunt per 2,27 duel. Met Janssen in de ploeg werd er vijftien keer gewonnen, drie keer gelijkgespeeld en vier keer verloren. De aanvaller bereidde zeven keer een treffer voor.

In het huidige seizoen in Antwerpen presteert hij onder Mark van Bommel sterk. Met zestien doelpunten uit 28 wedstrijden is Janssen gedeeld topscorer van de 1A Pro League.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door OnsOranje (@onsoranje)

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!