Breaking news

Feyenoord buigt achterstand tegen Volendam om en gaat hoopvol richting Klassieker

12-03-2023 21:55 Laatste update: 21:58
5

Feyenoord heeft zondagavond haar koppositie verstevigd. In eigen huis moesten de Rotterdammers diep gaan om uiteindelijk een achterstand tegen FC Volendam om te buigen: 2-1. Zodoende gaat de ploeg komende zondag met drie punten voorsprong naar de Johan Cruijff Arena, waar dan de Klassieker tegen directe achtervolger Ajax op het programma staat.

Feyenoord begon met Danilo 'op tien'. In de Europese uitwedstrijd tegen Shakhtar Donetsk (1-1) was daar nog plaats voor Sebastian Szymanski, maar die kreeg rust van Arne Slot. Javairô Dilrosun schoof zodoende weer naar zijn vertrouwde rechtsbuitenpositie.

Na twaalf minuten spelen trad er een aloude voetbalwet in werking; als je hem zelf niet maakt, dan ligt hij er aan de andere kant in. Feyenoord was lang bezig met eenrichtingsverkeer, maar bij de eerste de beste kans van Volendam was het raak. Henk Veerman controleerde een lange bal en legde hem op rechts breed voor Daryl van Mieghem, die vervolgens koelbloedig de openingstreffer tegen de touwen schoot.

Feyenoord leek niet al te snel van slag en ging door met het creëren van kansen. Santiago Giménez was in de eerste helft tweemaal dicht bij de gelijkmaker, maar die viel niet. Het echte gevaar ontstond wederom voor het doel van Feyenoord-keeper Timon Wellenreuther. Damon Mirani kopte een vrije bal naar de grond, maar zijn inzet ging maar nét over.

Zodoende stond er bij rust een 0-1 voorsprong voor de bezoekers op het scorebord. Slot besloot daarom om driemaal te wisselen. Marcus Pedersen, Danilo en Dilrosun gingen naar de kant. Jahanbakhsh, Szymanski en Ezequiel Bullaude kwamen erin.

Offensieve wissels pakken goed uit

De offensieve intenties werden direct duidelijk. Vlak na de rust tikte Santiago Giménez de gelijkmaker binnen, doordat Lutsharel Geertruida sterk zijn lichaam gebruikte in de zestien en teruglegde. Even later kreeg Oussama Idrissi een tik tegen het been en schreeuwde men in De Kuip om een strafschop, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük wuifde het weg.

Feyenoord drukte, maar leek om en nabij de 67ste minuut wederom op achterstand te komen. Mats Wieffer schatte een hoge bal volledig verkeerd in, waardoor Veerman oog-in-oog met Wellenreuther opdook. De Volendamse spits schoof de bal vervolgens naast.

Een kwartier voor tijd deed Feyenoord waar het inmiddels om bekend staat; terugkomen van een achterstand. Giménez trok op links strak voor, maar het was uiteindelijk een Volendammer die de bal binnenwerkte. Waar Mirani in de eerste helft in het vijandelijke doel leek te scoren, deed het dat nu in zijn eigen.

Rode kaart Mbuyamba

In de absolute slotfase haalde Xavier Mbuyamba de doorgebroken Bullaude naar de grond, waardoor een rode kaart het logische gevolg was. Verdere kansen om de voorsprong uit te bouwen, benutte Feyenoord niet.

Zodoende is het gat met nummer twee Ajax weer vergroot tot drie punten en kijkt iedereen vol verwachting uit naar de Klassieker. Op donderdag moet de ploeg eerst nog zien af te rekenen met Shakhtar Donetsk in de achtste finales van de Europa League. Volendam staat na zondagavond nog steeds op de veertiende plaats in de Eredivisie.