Nieuws

Boëtius overwon teelbalkanker: 'Ik zei: 'Ik denk dat ik het dan ook heb, Marco''

Boëtius overwon teelbalkanker: 'Ik zei: 'Ik denk dat ik het dan ook heb, Marco''

11-03-2023 07:32 Laatste update: 07:33

Oud-Feyenoorder Jean-Paul Boëtius kreeg in september vorig jaar de diagnose teelbalkanker. De 28-jarige aanvaller overwon dat en strijdt momenteel bij Hertha BSC in de Bundesliga tegen degradatie. Hij stelt niet zielig te willen zijn of te zijn geweest, en dat de plotselinge dood van zijn hond Koda hem emotioneel gezien eigenlijk veel meer greep dan zijn ziekte. Ook de persoonlijke berichtjes die hij kreeg, waaronder van lotgenoot Sébastien Haller, deden hem veel.

25 dagen na zijn diagnose stond Boëtius alweer op het trainingsveld. "Ik heb een paar slechte dagen gehad toen er werd gekeken of ik uitzaaiingen had. Dan wacht je op de uitslag. Maar uitzaaiingen waren er niet, een eenmalige operatieve ingreep bleek voldoende."

Hij stelt op zijn plek te zijn in Berlijn en wil geen zielig verhaal ophangen. Na een wedstrijd in het Olympiastadion snelt hij altijd vrijwel direct naar zijn dochtertje, die momenteel één jaar oud is. "Niet zo van: kijk eens hoe ik alles meer waardeer en hoe ik besef dat alles ook anders kan zijn. Zo voelt het gewoon niet. Er was ook nauwelijks tijd voor verdriet, alles ging snel. Het deed me bijvoorbeeld veel meer dat mijn hond Koda een paar maanden eerder werd doodgereden in Frankfurt. Ik wandelde nog even met Koda en opeens was er de klap en was het voorbij. Dat was zó verdrietig. Ik heb de trainer gebeld en gezegd dat ik thuis zou blijven. Ja, ze snapten het wel", zo vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Er waren de afgelopen tijd meerdere profvoetballers die de diagnose kanker kregen. Boëtius' teamgenoot Marco Richter bijvoorbeeld, net als Timo Baumgartl (oud-PSV) en Sébastien Haller (Borussia Dortmund, oud-Ajax en FC Utrecht). Dankzij de campagne 'Check Your Balls' van West Ham United, Hallers toenmalige werkgever, begon ook Boëtius zichzelf te controleren.

"Ik voelde iets vreemds. Marco Richter had de diagnose al gehad. Ik vroeg hem wat hij precies had gevoeld voor ze het ontdekten. Hij legde dat haarfijn uit en ik zei: 'Ik denk dat ik het dan ook heb, Marco.' We moesten er nog om schateren, want eigenlijk geloof je het niet." Hij vertelt aanvankelijk nauwelijks pijn te hebben gehad, maar dat het achteraf toch foute boel bleek.

Uiteraard was het schrikken, al was het volgens Boëtius zelf vooral de omgeving die er anders op reageerde. Hij kan er de mooie kant van inzien. "Al die berichten van spelers die ik goed of juist nauwelijks ken. Ik had dagen nodig om iedereen te kunnen beantwoorden. Ja, daar zat ook Sébastien Haller tussen. Dat vond ik toch bijzonder, alsof er een band was ontstaan door zo’n diagnose. Haller is echt een geweldige jongen. Zo aardig, zo vriendelijk. Ik ben blij dat hij weer speelt, want bij hem zag het er slechter uit."

Boëtius is inmiddels, net als Haller, hersteld van zijn ziekte. Hij kan weer volop vooruit kijken op zijn carrière, waarvan hij hoopt dat die nog lang mag voortduren. "Wie moet overleven, moet anders denken. Trainer Marco Schwarz zegt het altijd tegen mij voor de wedstrijden: 'Jan-Paul, alsjeblieft geen gekke dingen vandaag. Geen hakjes, geen trucjes. Het gaat nu om de punten.'"

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!