Wedstrijdverslag

IJzersterke De Ligt en Bayern rekenen overtuigend af met sterrenensemble van PSG

IJzersterke De Ligt en Bayern rekenen overtuigend af met sterrenensemble van PSG

08-03-2023 22:53 Laatste update: 22:55

Matthijs de Ligt is met Bayern München doorgedrongen tot de kwartfinale in de Champions League ten koste van het sterrenensemble van Paris Saint-Germain. Mede dankzij een ijzersterk defensief optreden werd het elftal met wereldsterren Lionel Messi en Kylian Mbappé overtuigend over de knie gelegd: 2-0.

Na de 0-1 overwinning drie weken geleden in Parijs was de opdracht voor de onder druk staande Christophe Galtier duidelijk: er moest gewonnen worden op bezoek bij Der Rekordmeister. Direct na het eerste fluitsignaal schoot PSG uit de startblokken. Al snel was het eerste schot van het duel van de voet van Mbappé een feit. Doelman Yann Sommer kon op eenvoudige wijze redding brengen.

Beide ploegen maakten in de eerste helft vooral de indruk geen doelpunt te willen slikken en creëerden beiden maar weinig voor het vijandelijke doel. Het was lang wachten op de eerste grote kans van het duel, maar het was er één die amper te missen viel. Sommer begon aan een kansloze dribbel in het eigen strafschopgebied en verloor de bal. Vitinha leek de bal voor het inschieten te hebben, maar dat was buiten Abwehrchef Matthijs de Ligt gerekend. De Nederlander gleed op fenomenale wijze de bal voor de doellijn weg en voorkwam daarmee een zeker lijkende achterstand.

In de tweede helft mocht El Chadaille Bitshiabu zich opmaken voor een opvallende invalbeurt aan Parijse zijde. De zeventienjarige verdediger kwam in het veld voor de geblesseerd uitgevallen Nordi Mukiele, die in de eerste helft nog aanvoerder Marquinhos had vervangen. De Braziliaan moest eveneens de strijd staken wegens een kwetsuur. In de 51ste minuut leek Bayern de leiding te pakken via voormalig PSG-aanvaller Eric Maxim Choupo-Moting, maar er bleek buitenspel te zijn geconstateerd in aanloop naar het doelpunt.

Tien minuten later mocht het aanwezige publiek in de volgepakte Allianz Arena alsnog juichen. Marco Verratti verspeelde op onbegrijpelijke wijze de bal in de eigen zestien, waarna Thomas Müller de Kameroener een niet te missen kans bood. Met zijn treffer deed Choupo-Moting - net als ploeggenoot Kingsley Coman drie weken eerder in Parijs al deed - zijn oude werkgever veel pijn. In de 65ste minuut leek PSG alweer langszij te komen, toen oudgediende Sergio Ramos vogelvrij kon inkoppen uit een corner. Op katachtige wijze ranselde keeper Sommer het leder echter uit de bovenhoek.

Waar een slotoffensief verwacht werd, maakte de ploeg van Galtier een tandeloze indruk en bleek de creativiteit om iets te forceren niet aanwezig. Bayern maakte in de tegenstoot zelfs aanspraak op meer. De totaal onzichtbare Messi en Mbappé werden niet in stelling gebracht, waardoor de Parijse droom van het winnen van de cup met de grote oren andermaal de wachtkamer inmoet. In één van de vele counters was het in de 89ste minuut Bayern dat opnieuw toesloeg. Serge Gnabry bleef kalm oog in oog met Gianluigi Donnarumma: 2-0.

In de ultieme slotfase leek Mané ook nog de 3-0 te verzorgen, maar de Senegalees stond nipt buitenspel. De Ligt kan terugkijken op een ijzersterk optreden, won al zijn luchtduels die hij uitvocht en bleek zijn gewicht in goud waard met een cruciale redding op de doellijn in de eerste helft. Daley Blind en Ryan Gravenberch kwamen niet in actie tijdens het oerdegelijke optreden van de Duitsers. Dankzij de overwinning in München is Bayern kwartfinalist in de Champions League.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!