Interview

Van den Brom geniet bij Poolse kampioen: 'Tuurlijk heeft iedereen die ambitie'

Van den Brom geniet bij Poolse kampioen: 'Tuurlijk heeft iedereen die ambitie'

09-03-2023 12:30 Laatste update: 12:59

John van den Brom tekende deze zomer na een kortstondig avontuur in Saudi-Arabië een tweejarig contract bij Lech Poznan. Het prolongeren van de titel in de Poolse Ekstraklasa is inmiddels haast onmogelijk, maar in Europa presteert het elftal van Van den Brom uitstekend. VoetbalNieuws spreekt met de trainer over zijn eerste seizoen bij de Poolse kampioen.

Van den Brom staat sinds deze zomer aan het roer bij Lech Poznan. De Poolse topclub werd vorig seizoen nog kampioen van de Ekstraklasa, maar daar lijkt het dit seizoen niet van te komen. Toch kent de club een goed seizoen, want er wordt uitstekend gepresteerd in Europa. Na de uitschakeling van FK Bodø/Glimt in de tussenronde van de Conference League, staat nu de achtste finale van de Conference League op het programma. 

"Vanaf het eerste moment dat ik hier aankwam heb ik het naar mijn zin gehad", steekt Van den Brom van wal. "Ik ben bij een hele mooie club terechtgekomen met goede spelers. We hebben een druk programma met Europees voetbal, alles erop en eraan. Je hebt eigenlijk geen tijd om na te denken."

De oud-trainer van onder meer AZ Alkmaar en RSC Anderlecht kwam bij Lech Poznan terecht via technisch directeur Tomasz Rzasa. "Die heeft het contact gelegd en gevraagd of ik interesse had. Ze hadden een coach waar ze kampioen mee waren geworden, maar die stopte om privéredenen. De voorbereiding voor het nieuwe seizoen was al in volle gang en ze zaten zonder coach. De kwalificatie voor de Champions League kwam eraan en er was haast geboden."John van den Brom

"Uiteindelijk zijn ze bij mij uitgekomen", vervolgt Van den Brom. "Ze hebben zich heel goed voorbereid, door met veel mensen te spreken die met mij gewerkt hebben. Dat is altijd goed om te horen. Ze zijn niet over een nacht ijs gegaan. Er zijn veel gesprekken aan voorafgegaan. Uiteindelijk hebben we besloten om samen te gaan werken. Ik weet nu hoe het is om bij een club te beginnen waar je de mensen nog niet goed kende. Het is leuk om dan je ideeën en je speelwijze over te brengen. Dat is een heel mooi proces."

'Heel moeilijke start'

Van den Brom kende een 'heel moeilijke start' bij de Poolse kampioen. Poznan had in het begin van het seizoen te maken met veel blessures in de achterhoede. Bovendien keerden veel spelers pas op 28 juni terug op de training, terwijl op 5 juli de kwalificatie voor Champions League al op het programma stond. "Dat was meteen de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Dan ook nog met een nieuwe trainer en voor mij allemaal nieuwe spelers. Dat was lastig."

Het kampioenschap is door de zestien punten achterstand op Rakow Czestochowa uit zicht, maar in Europa presteert Poznan uitstekend. "De belangrijkste doelstelling voor de club was de groepsfase van een Europees toernooi te bereiken. Omdat ze vorig seizoen kampioen zijn geworden, is er altijd een vanget . Als je uit de Champions League vliegt heb je altijd nog de Europa League en de Conference League om de groepsfase te halen. Dat was de eerste graadmeter voor mij om ons daar te profileren."

Uiteindelijk plaatste Poznan zich voor de groepsfase van de Conference League, waar ze uiteindelijk tweede eindigden. Door twee verliespartijen in de laatste drie wedstrijden is het kampioenschap uit zich. "Het kan altijd, maar als we kampioen hadden willen worden hadden we die twee wedstrijden niet mogen verliezen. Die zaten precies tussen de Europese duels met Bodø/Glimt in." Over twee duels wist het elftal van Van den Brom het Noorse team te verslaan, maar daar betaalden ze wel de rekening voor in de Ekstraklasa. "Dat heeft ons opgebroken. De Conference League is op dit moment het belangrijkst. Voor het kampioenschap is de achterstand nu te groot, maar je weet het nooit."

Van den Brom besloot net als bij AZ en in Saudi-Arabische Al-Taawon om Denny Landzaat mee te nemen als assistent. De twee spreken de taal nog niet, maar hebben het uitstekend naar hun zin in Polen. "Pools is een moeilijke taal, maar de beleefdheidsvormen probeer je over te nemen. Je hebt het ook niet nodig. Alle Poolse spelers spreken Engels. Dus dat is de voertaal." De trainer heeft veel aan de aanwezigheid van Landzaat. "Met Denny is het leuk. We kennen elkaar door en door. Buiten dat het een goede assistent is, zijn we ook goede maatjes. Dan kan je buiten het voetbal samen optrekken. Dat is wel belangrijk als je in het buitenland werkt, zodat je niet het gevoel hebt dat je er helemaal alleen voor staat."

Ambities?

Ondanks zijn uitstekende prestaties bij Poznan, is Van den Brom 'al lang niet meer bezig' met zijn ambities. "Het heeft in mijn optiek niet zoveel zin om daar veel over na te denken en je daarover uit te spreken. Ik zit nu bij een mooie club. Eerder werkte ik natuurlijk even in Saudi-Arabië. Daar ga je niet voor het voetbal heen. Bij Lech Poznan gaat het sportieve gedeelte weer meespelen. Ik heb na dit seizoen nog een contract voor één jaar en zie het daarna wel."

Van den Brom hoopte dan ook niet op een belletje uit Amsterdam toen Alfred Schreuder ontslagen werd bij Ajax eerder dit seizoen. "Tuurlijk heeft iedereen de ambitie om bij een topclub aan de slag te gaan, maar het heeft geen zin om daarover na te denken. Ik vind het veel belangrijker dat de teams die je onder je hoede hebt goed en herkenbaar voetbal spelen en de hand van de trainer zichtbaar is. Dan komt er vanzelf wel weer iets interessants voorbij. Ik zit hier bij een mooie club met goede mensen die bereid zijn te luisteren naar mijn ideeën. Dat is alleen maar leuk. Een verlenging sluit ik zeker niet uit, maar ik heb daar nog niet over nagedacht."

Donderdag neemt Van den Brom het met Lech Poznan op tegen Djurgårdens IF in de achtste finale van de Conference League. Het duel wordt om 21.00 uur afgewerkt in het eigen Stadion Poznan. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!