Exclusive

Wat verdienen Nederlandse clubs in Europa? Alle geldbedragen op een rijtje

Wat verdienen Nederlandse clubs in Europa? Alle geldbedragen op een rijtje

16 maart - 21:00 Laatste update: 21:00
0

Jaarlijks kunnen er gigantische bedragen verdiend worden in de Europese competities. Maar wat zijn de exacte bedragen die de Nederlandse ploegen kunnen ontvangen in de Champions League, de Europa League én de Conference League? VoetbalNieuws zoekt het voor je uit.

Ajax mocht zich aan het begin van het seizoen vanwege de goede prestaties in het Eredivisie-seizoen 2021/2022 opmaken voor de groesfase van de Champions League. PSV en Feyenoord speelden hun eerste Europese wedstrijden in de Europa League, terwijl AZ in de Conference League-groepsfase uitkwam. FC Twente werd in de play-offs van ditzelfde toernooi uitgeschakeld door Fiorentina, waardoor het Europese seizoen al vroeg stopte voor de Tukkers. Door de uitschakeling van Ajax en PSV in de tussenronde van de Europa League kunnen enkel Feyenoord en AZ nog mooie bedragen opstrijken in Europa. 

De UEFA zet jaarlijks een bedrag van 2,032 miljard euro voor de deelnemers aan de Champions League en 465 miljoen euro voor de Europa League-clubs opzij. De Conference League mag 235 miljoen verdelen over de deelnemende clubs. Deze bedragen worden verdeeld in drie categoriën: de startpremie, de coëfficiëntenpremie en de inkomsten uit marketingpool.

Startpremie
De startpremie in de Champions League bedroeg dit seizoen 15,64 miljoen euro. De coëfficiëntenpremie en inkomsten uit marketingpool zijn afhankelijk van verschillende factoren en staan dus niet vast. Het startgeld in de Europa League en de Conference League was respectievelijk 3,4 miljoen euro en 2,94 miljoen euro.

Prestatiebonussen
Hoe verder een club reikt in het Europese toernooi, hoe meer geld er verdiend kan worden. In de poulefase, met acht poules van vier teams, en daarna de knock-outfase brengt ieder punt geld in het laatje. In de Champions League krijg je voor een gelijkspel 900 duizend euro en voor een overwinning 2,8 miljoen euro. In de Europa League liggen deze bedragen een stuk lager. Zo levert een gelijkspel 210 duizend euro op en winstpartij 630 duizend euro. In de Conference League krijg je voor een gelijkspel 166 duizend euro en voor een overwinning 500 duizend euro.

Van knock-outfase tot finale
In de knock-outfase kunnen de échte knaken verdiend worden. Zo krijg je in de Champions League een bedrag van 9,6 miljoen euro voor het bereiken van de knock-outfase, 10,6 miljoen euro voor het bereiken van de kwartfinale, 12,5 miljoen euro voor de halve finale, 15,5 miljoen euro voor de finale en de winnaar krijgt nog eens 4,5 miljoen euro.

Het bereiken van de knock-outfase in de Europa League levert 1,2 miljoen euro op. Voor het halen van de kwartfinale, halve eindstrijd en finale van het een na belangrijkste toernooi voor Europese clubs staan bedragen van respectievelijk 1,8 miljoen euro, 2,8 miljoen euro en 4,6 miljoen euro. De winnaar kan nog eens 4 miljoen euro opstrijken.

In de Conference League krijg je 300 duizend euro voor het behalen van de knock-outfase, 600 duizend euro voor de achtste finale, één miljoen euro voor de kwartfinale, twee miljoen euro voor de halve finale en drie miljoen voor de finale. De winnaar ontvangt daarbovenop nog eens twee miljoen euro.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 

Plaats een reactie