Veerkrachtig AZ stunt bij Lazio: Pavlidis en Kerkez bezorgen Alkmaarders de zege

07-03-2023 20:37
2

AZ heeft in Italië voor een stunt gezorgd door SS Lazio met 1-2 te verslaan. De ploeg van Pascal Jansen kwam op achterstand in Rome, maar de Alkmaarders knokten zich via Vangelis Pavlidis en Milos Kerkez knap terug.

AZ begon niet al goed aan de wedstrijd in Rome. Al snel kreeg Sergej Milinkovic-Savic een kans op de openingstreffer, maar zijn inzet vloog naast. Niet veel later was Kerkez belangrijk met een aantal broodnodige verdedigende ingrepen. In minuut achttien was het dan tóch raak voor Lazio. Mattia Zaccagni kon de bal voorgeven op Pedro, die de bal koeltjes achter Mathew Ryan werkte.

Daarna waren de Alkmaarders aan zet en stukje bij beetje werd AZ steeds gevaarlijker. Na ongeveer een half uur kreeg de ploeg van Jansen de eerste grote kans. Op aangeven van Jesper Karlsson werkte Sven Mijnans de bal via een Lazio-speler op de paal. Daarna leek AZ weer in te zakken, maar vlak voor rust kreeg het toch loon naar werken. Weer was het Karlsson die de bal voorgaf. Ditmaal reageerde Pavlidis alert: 1-1. Een aantal secondes later leek AZ nog even op achterstand te komen, maar de inzet van Milinkovic-Savic belandde op de lat.

Na rust vonden er over en weer plaagstootjes plaats door schoten van Odgaard, Anderson en Milinkovic-Savic, maar tot echt grote kansen leidde het niet. De wedstrijd zakte steeds meer in, tot Clasie na ongeveer een uur de bal onderschepte. De middenvelder bezorgde de bal bij Karlsson, die de Kerkez wegstuurde. De Hongaar schoot vanuit een moeilijke hoek raak, waardoor AZ op voorsprong kwam.

Lazio moest in de achtervolging en werd nog een aantal keer gevaarlijk via Anderson, die onder meer een cadeautje van doelman Ryan vergat uit te pakken. Tot echt grote kansen kwamen de Italianen daarna niet meer, mede doordat AZ zijn eigen spel bleef spelen. Volgende week donderdag vindt de return in Alkmaar plaats. AZ heeft daar aan een zege of een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Conference League