Exclusive

Verbruggen naar de Premier League: wie is deze Nederlandse doelman?

Verbruggen naar de Premier League: wie is deze Nederlandse doelman?

11-06-2023 12:40 Laatste update: 03-07-2023 14:14

Bart Verbruggen blonk uit in de EK-duels van Jong Oranje en maakte maandag de overstap naar de Premier League. De twintigjarige goalie beleefde bij RSC Anderlecht een stormachtige ontwikkeling en dat ontging de technische staf van het Nederlands elftal ook niet. Onlangs werd Verbruggen opgeroepen voor het grote Oranje. Tot een debuut kwam het (nog) niet, maar wie is deze jonge keeper? VoetbalNieuws stelt hem aan je voor.

Op 18 augustus 2002 werd Verbruggen in Breda geboren, waar hij begon met voetballen bij amateurclub WDS '19. In 2014 verscheen hij bij NAC Breda op de radar en werd hij weggeplukt door de BVO. Bij de Brabantse profclub doorliep hij vervolgens de vertegenwoordigende jeugdelftallen, waarna RSC Anderlecht het in de zomer van 2020 aandurfde om 300.000 euro neer te tellen voor de talentvolle doelman.

De Bredanaars proberen Verbruggen ervan te overtuigen actief te blijven voor de Parel van het Zuiden, maar de jongeling zwicht voor de avances van de Belgische topclub. Voormalig NAC-icoon Jelle ten Rouwelaar, is even daarvoor al naar Brussel verkast als keeperstrainer en hamert op de komst van de talentvolle doelman.

Tot 2021 moet hij wachten totdat hij een kans krijgt in de hoofdmacht. Tijdens de play-offs om de landstitel, in mei 2021, wordt er plots een beroep op Verbruggen gedaan. "Ik kwam hier als derde keeper en dacht: leuk, ik zie het wel", zei hij destijds tegen de NOS. "Vervolgens was ik er twee weken en raakte de eerste keeper geblesseerd. En vlak voor de play-offs viel de keuze van Vincent Kompany (trainer destijds, red.) plots op mij..."

Na afloop van dat seizoen moet Verbruggen weer genoegen nemen met een rol op het tweede plan achter eerste doelman (en aanvoerder) Hendrik Van Crombrugge. De jonge sluitpost worstelt met zijn rol en schakelt zelfs een mental coach in. Burnley, waar Kompany inmiddels aan het roer staat, wil hem in de zomer van 2022 inlijven voor een miljoenenbedrag. Anderlecht wil echter van niets weten en houdt Verbruggen aan zijn contract dat tot medio 2025 loopt.

In december vindt een volgende trainerswissel plaats bij Anderlecht en wordt Brian Riemer aangesteld als nieuwe coach, die het wél in de Nederlander ziet zitten. Op Tweede Kerstdag staat Verbruggen voor het eerst onder de lat en vervolgens verdwijnt hij niet meer uit de basis.

In het Conference League-duel in de tussenronde tegen Ludogorets Razgrad weet de doelman de schijnwerpers op zich gericht. In de beslissende penaltyreeks weet Verbruggen drie van de drie penalty's die op hem worden afgevuurd te keren. Ook tegen Villarreal keept de goalie uitstekend in de achtste finale. Mede dankzij de inspanningen van de Nederlander wordt er met 0-1 gewonnen en bereikt Anderlecht de kwartfinale. 

Koeman blijkt Verbruggen ook nauwlettend te volgen. Net als Mark Flekken van SC Freiburg en Jasper Cillessen van NEC zat hij in maart bij de definitieve Oranje-selectie. Het duel met Frankrijk moest Verbruggen op 24 maart nog aan zich voorbij laten gaan vanwege de kipkerrie-gate, maar bij de wedstrijd tegen Gibraltar was hij er wél bij. Van een debuut kwam het nog niet. 

Vervolgens keepte de Nederlander het seizoen uit bij Anderlecht en volgde uitschakeling in de Conference League tegen AZ. In het duel met de Alkmaarders wist hij niet (zoals in de ontmoeting met Ludogorets) uit te groeien tot penaltyheld: na strafschoppen was voor Belgen de kwartfinale het eindstation. 

Medio maart maakte Het Laatste Nieuws melding van de interesse van zowel Manchester United als Liverpool. Daar kwamen in april volgens Het Nieuwsblad Bayern München en Chelsea bij. Even later meldt The Manchester Evening News dat de topclub onder leiding van Erik ten Hag nog altijd geïnteresseerd is. 

Inmiddels heeft Brighton & Hove Albion FC de doelman voor ongeveer twintig miljoen euro overgenomen. Verbruggen mag zijn kunsten gaan vertonen bij de nummer zes van de Premier League. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!