Opinie

Kolk speelde voor Union: 'Ze hebben het geflikt en ik heb er niks aan bijgedragen'

Kolk speelde voor Union: 'Ze hebben het geflikt en ik heb er niks aan bijgedragen'

23-02-2023 13:38 Laatste update: 14:03

Santi Kolk kent als oud-speler van Union Berlin de club door en door. De voormalig profvoetballer baalt ervan geen aandeel te hebben gehad in het huidige succes van de Bundesliga-revelatie en aanstaand Europa League-tegenstander van Ajax.

In 2010 verliet Kolk Vitesse voor zijn eerste buitenlandse avontuur. In Berlijn verwachtte de oud-aanvaller een 'lekker leventje', tot hij aankwam op het complex, gelegen in het oostelijke gedeelte van de stad. "Jezus, wat is dit, dacht ik", zegt Kolk tegen de NOS. "Ik zag op het complex niks meer dan een stel op elkaar gestapelde bouwketen. Dat was het qua faciliteiten. En de wijk bleek grauw. Een oude mijnwerkerswijk."

De fanatieke supporters en het knusse stadion zorgden ervoor dat Kolk verkocht was toen hij voor het eerst op het veld in het stadion An der alten Försterei stond. "Toen begon ik wel te begrijpen wat spelen voor Union betekende. Het ademde voetbal." Voetballend verliep zijn periode minder. Slagen in de Tweede Bundesliga deed Kolk niet, waarna in 2012 een terugkeer naar Nederland volgde.

De technische begaafde speler steekt de hand in eigen boezem. "Het ging alleen maar om mezelf. Ik kon niet relativeren. Nu ben ik 41 jaar en snap ik dat ik mee had moeten gaan in de gewoontes bij Union. Als ik ze nu zie spelen, denk ik: ze hebben het geflikt. En ik heb er niks aan bijgedragen."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!