Opinie

Nijhuis leidde 'carnavaleske' wedstrijd: 'Risico op ontsporing reist met hem mee'

Nijhuis leidde 'carnavaleske' wedstrijd: 'Risico op ontsporing reist met hem mee'

18 februari - 13:17

Scheidsrechter Bas Nijhuis eiste vrijdagavond een grote rol op zich in de Eredivisie-wedstrijd tussen RKC Waalwijk en Fortuna Sittard (3-1). Vooral vanuit de Limurgers klonken veel kritische geluiden voor zijn veel toelatende manier van fluiten. Geert-Jan Jakobs, columnist van Voetbal International, stelt een dag na de 'carnavaleske' wedstrijd dat de Bas Nijhuis-show een nieuw begrip is geworden.

'Op zich had de KNVB de traditie goed begrepen door Bas Nijhuis aan te stellen voor de wedstrijd in Waalwijk. Carnaval draait om regels aan de laars lappen, en als één scheidsrechter dat credo uitdraagt dan is het de flamboyante Tukker wel. Maar waar Nijhuis gaat, reist ook altijd het risico op ontsporing mee. Zo bleek vrijdagavond in Waalwijk weer eens', aldus Jakobs.

Vooral uit het kamp van Fortuna Sittard klonken na afloop geluiden van afkeuring en onbegrip over de leiding van Nijhuis. Zo werden twee onbesuisde acties van RKC-doelman Etienne Vaessen niet bestraft. Vlak daarna maakte Michiel Kramer nota bene de gelijkmaker. Nijhuis overlegde nog met de VAR, maar kwam tot besluit het doelpunt 'gewoon' goed te keuren. Even later ontving Fortuna-coach Julio Velázquez een rode kaart wegens hevig commentaar.

'Was eens de Roelof Luinge-show een gekende uitdrukking in het voetbal, tegenwoordig is de Bas Nijhuis-show een begrip. Maar waar zijn markante voorganger vaak ophef veroorzaakte door heel gretig te fluiten, daar lukt het multimediafenomeen uit Enschede het juist door ook serieuze vergrijpen uit het Wetboek van Strafrecht resoluut weg te wuiven.'

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s