Nieuws

Bayern pleit voor verandering Bundesliga-regel: 'Internationaal raken we achterop'

Bayern pleit voor verandering Bundesliga-regel: 'Internationaal raken we achterop'

17-02-2023 18:08

Bayern München wil het mogelijk maken om meer buitenlandse investeerders naar de Bundesliga te laten trekken. Voorzitter Uli Hoeness pleit voor een verandering van de huidige regelgeving.

In vrijwel heel Europa kopen buitenlandse investeerders grote clubs op, maar in Duitsland is dit nu nog niet mogelijk. Dat komt door de zogeheten '50+1-regel', wat betekent dat een Duitse club altijd minimaal één stem meer dan de helft in eigen beheer moet houden. Wel zijn er een aantal uitzonderingen op de regel zoals Volkswagen bij VfL Wolfsburg en Bayer bij Bayer Leverkusen.

Met RB Leipzig is er nog een voorbeeld van de kromme regelgeving. Op papier pretendeert de Duitse club democratisch te zijn, maar in de praktijk worden alle beslissingen genomen door moederbedrijf Red Bull. Volgens Hoeness moet er het nodige gaan veranderen aan de huidige regel.

"Ik ben er helemaal voor om 50+1 af te schaffen, want internationaal raken we op dit moment totaal achterop", begint de voorzitter tegenover Neue Presse. "Wat mij betreft kan iedere club gewoon zijn aandelen verkopen aan wie ze maar willen, dat boeit me niets. Wij bij Bayern zouden dat niet doen, en dat weten onze fans. Die garantie geef ik ze voor honderd procent. Maar laat de beslissing over 50+1 maar aan de leden van de club over, dat is democratie", besluit hij.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!