Exclusive

Alles over PSV-opponent Sevilla: oude bekenden en de ingezette klim uit het dal

Alles over PSV-opponent Sevilla: oude bekenden en de ingezette klim uit het dal

16-02-2023 12:00 Laatste update: 09:03

Aanstaande donderdagavond neemt PSV het in Spanje op tegen Sevilla. De Eindhovenaren hebben een lekkere week achter de rug, maar dat geldt ook voor de de Spanjaarden. Wat staat de ploeg van Ruud van Nistelrooij eigenlijk te wachten in Andalusië? VoetbalNieuws zet het voor je op een rij. 

Sevilla

Trainer: Jorge Sampaoli
Plek in nationale competitie: twaalfde in de Primera División
Stadion: Ramón Sánchez Pizjuán (43.883 plekken)
Bijnaam: Sevillistas, Los Nervionenses

Europees campagne tot nu toe

Het Europese seizoen begon voor Sevilla in de Champions League, maar overwintering in het miljardenbal zat er niet. De Andalusiërs werden derde in de groep met Mancheser City, Borussia Dortmund en FC Kopenhagen. In totaal pakte de club vijf punten. Vier daarvan werden tegen Kopenhagen behaald. In het eigen Ramón Sánchez Pizjuán werd het 3-0, terwijl de uitwedstrijd in Denemarken in een bloedeloze 0-0 eindigde. Ook Dortmund werd één maal beroofd van een punt. Van City werd twee keer met afgetekende cijfers verloren.

De Champions League-campagne van Sevilla werd afgewerkt onder twee trainers. Julen Lopetegui stond tot begin oktober aan het roer, waarna zijn taken werden overgenomen door Sampaoli. De Argentijn zwaait momenteel nog steeds de scepter in Zuid-Spanje en trof afgelopen seizoen ook al een Nederlandse club: Feyenoord. De Rotterdammers wisten zijn toenmalige club Olympique Marseille toen in de halve finale Conference League te verslaan.

Prestaties in eigen land

Het ontslag van Lopetegui had natuurlijk te maken met de slechte prestaties in de competitie. Het ooit zo moeilijk verslaanbare Sevilla pakte slechts vijf punten in de eerste zeven wedstrijden, wat een ver ondermaatse prestatie was. Nadat Sampaoli het stokje overnam van de Spaanse oefenmeester, ging het niet veel beter met de club. In de periode tussen oktober en de WK- en winterstop werden zes punten gepakt.

Toch geldt het gezegde 'na regen komt zonneschijn' ook voor Sevilla. Sinds 2023 gaat het in de competitie een stuk beter. Vooral in thuiswedstrijden worden de Spaanse fans getrakteerd op de nodige punten. De Andalusiërs zijn bezig aan een indrukwekkende thuiszegereeks bezig: Getafe (2-1), Cádiz CF (1-0), Elche (3-0) en RCD Mallorca (2-0) werden achtereenvolgens aan de zegekar gebonden. Daardoor is het linkerrijtje van La Liga weer in zicht.  

Trainer en speelstijl

Hoe Sevilla precies speelt, blijft elke week gissen: er zijn de laatste weken veel verschillende formaties gehanteerd zoals 5-4-1, 4-3-3 en 4-5-1. Wat duidelijk is, is dat Sampaoli nog op zoek is naar de succesformule. Tot die tijd past de Argentijn zijn elftal aan op de tegenstand die hij verwacht. Zo werden de uitwedstrijd tegen FC Barcelona (3-0 verlies) en thuiswedstrijd tegen Mallorca (2-0 winst) met een 5-4-1 formatie gespeeld (3-0 verlies), terwijl hij enkele weken eerder in een thuiswedstrijd tegen Elche met 4-3-3 aantrad.

Het is aannemelijk om te denken dat Sampaoli PSV in het rijtje van Mallorca en Barcelona plaatst en dus wel eens met een 5-4-1 kan gaan spelen. Dat houdt het centrum van zowel de verdediging als het middenveld potdicht wordt gehouden en dat de aanvallende middenvelders naar binnen spelen, waardoor de twee aanvallende backs gevaarlijk kunnen worden in de uitbraak.

Blikvangers: veel oude Eredivisie-bekenden, voormalig PSV-target en WK-revelatie

Wie de Eredivisie al jaren op de voet volgt, zal in zijn stoel opveren bij het horen van de namen van een groot deel van de Sevilla-selectie. Met Nemanja Gudelj, Jesús Corona, Lucas Ocampos en Karim Rekik beschikken de Andalusiërs over vier spelers met een Nederlandse link. Voor Rekik betekent de wedstrijd een weerzien met zijn oude club, maar door een blessure behoort de verdediger niet tot de selectie.

Gudelj kennen we als defensieve middenvelder uit zijn tijd bij NAC Breda, AZ en Ajax, maar tegenwoordig speelt hij als centrale verdediger. Ocampos stond afgelopen half jaar onder contract bij Ajax, maar kwam tot slechts 114 minuten in de Amsterdamse selectie. Corona is voormalig smaakmaker van FC Twente, maar de aanvaller herstelt momenteel van een heftige blessure: de Mexicaan brak aan het begin van het seizoen zijn been.

Met Bryan Gil heeft Sevilla sinds afgelopen winter ook een speler in de gelederen die op de radar stond in Eindhoven. De Spanjaard kwam tijdens de laatste wedstrijd tegen Mallorca in actie voor zijn club en wist zelfs tot scoren te komen. Verder staat ook oudgediende Ivan Rakitic nog onder contract in Sevilla en loopt Youssef En-Nesyri in de aanval. De Marokkaanse spits raakte afgelopen winter tot de halve finale op het WK met zijn land en maakte vooral indruk met zijn kopdoelpunt tegen Portugal.


Rekik (rechts) feliciteert Gudelj met zijn goal in de derby tegen Real Betis (1-1)

Laatste Nederlandse onderonsje

De laatste keer dat Sevilla het in Europa tegen een club uit Nederland opnam, was in het seizoen 2014/2015. De Spanjaarden deelden de groepsfase met Feyenoord. De Rotterdammers verloren de heenwedstrijd in het Ramón Sánchez Pizjuán met 2-0, maar later in het jaar werd diezelfde uitslag neergezet in de eigen Kuip. Het bleek een overwinning die de Rotterdammers een ronde verder hielp. Saillant detail: later in het seizoen mocht Sevilla zich winnaar van de Europa League noemen.

Laatste opstelling: Sevilla – Mallorca (2-0)

Bounou; Navas, Bade, Gudelj, Nianzou, Gil; Suso, Gueye, Fernando, Torres; En-Nesyri.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!