Nieuws

Wie is Ward: voormalig Ajax-target en topkandidaat voor directeurschap bij United

Wie is Ward: voormalig Ajax-target en topkandidaat voor directeurschap bij United

20-03-2023 12:36 Laatste update: 26-12-2023 07:39

Julian Ward is een belangrijke kandidaat om aan de slag te gaan als sportief directeur van Manchester United. De Engelse grootmacht gaat na de gedeeltelijke overname van Sir Jim Ratcliffe het nodige veranderen en het voormalig target van Ajax staat hoog op het lijstje, meldt The Telegraph. Voetbalnieuws praat je bij.

Wie is Julian Ward?

De carrière van Ward is het schoolvoorbeeld van hoe je je kan opwerken in de voetballerij. De Engelsman begon in een heel ver verleden als wedstrijdanalist bij de Onder 20 van zijn eigen land, waarna hij zijn eerste echte klus kreeg als hoofdanalist van het Portugese nationale elftal, onder toenmalig bondscoach Carlos Queiroz. Dat gaf Manchester City in 2010 reden om hem naar Manchester te halen als scout, twee jaar nadat de zilvervloot was binnen komen varen met de overname van City Football Group.  

In 2012 maakte Ward al een overstap naar een andere Engelse topclub: Liverpool. Bij The Reds vervolgde hij zijn carrière eerst drie jaar lang als scout in Spanje en Portugal, waarna hij vervolgens begeleider van huurspelers werd. In 2020 klom Ward nog een trede hoger: hij werd assistent van toenmalig sportief directeur Michael Edwards.

Eén jaar later vertrok Edwards om zich terug te trekken als bestuurder. Dat gaf de raad van Liverpool reden om Ward te bombarderen tot sportief directeur, waarmee hij de verantwoordelijkheid kreeg over de aan- en verkopen van de Engelse grootmacht.

Welke spelers haalde Ward naar Liverpool en waar blinkt hij in uit?

Sinds Ward het (deels) voor het zeggen heeft bij Liverpool werd al flink wat geld over de toonbank gesmeten. In de twee transferperioden van het seizoen 2020/2021 werden Thiago Álcantara (22 miljoen euro) en Diogo Jota (44,7 miljoen euro) naar Anfield gehaald. Eén seizoen later gold dat voor Ibrahima Konaté (40 miljoen euro) en Luis Díaz (47 miljoen euro). Afgelopen seizoen werden er weer veel grote aankopen gedaan: Fábio Carvalho (5,9 miljoen euro), Darwin Núñez (80 miljoen euro), Arthur Melo (huur) en Cody Gakpo (42 miljoen euro) voegden zich bij de selectie van Jürgen Klopp.

Wat opvalt aan bovenstaande transfers is dat het merendeel van de spelers verbonden is met clubs uit Portugal of landen waarin Portugees gesproken wordt. Dat is ook meteen een grote kwaliteit van Ward: door zijn ervaring in binnen- en buiteland is hij meerdere talen machtig en volgens Engelse media een 'gewaardeerd persoon in transferkringen in heel Europa en Zuid-Amerika'.

Waarom verlaat Ward Liverpool?

Afgelopen jaar communiceerde Ward plots dat hij Liverpool aan het eind van het seizoen gaat verlaten. Dat was iets wat de Liverpool-directie rauw op het dak viel. Volgens de geluiden was het bestuur 'in shock en zwaar teleurgesteld' over zijn besluit. Inmiddels was er geen weg meer terug en vertrok Ward per 1 juli 2023 en kondigde hij aan een pauze te nemen. Van die pauze leek weinig sprake, aangezien de Engelsman een nieuw avontuur aan leek te gaan in Amsterdam.

Gesprekken met Ajax

Volgens De Telegraaf en het Algemeen Dagblad was Ward begin 2023 dicht bij een overstap naar Ajax. De Amsterdammers zaten sinds het vertrek van Marc Overmars zonder technisch directeur en zagen in Ward de gedroomde opvolger. De gesprekken liepen echter vast waarna de deal klapte. Ward besloot zelf niet aan de slag te willen gaan bij Ajax aangezien hij volgens Engelse media de Eredivisie niet interessant genoeg vond. Uiteindelijk besloot Ajax Sven Mislintat aan te stellen.

Toekomst met Ten Hag?

Ratciffe besloot eind december om 25 procent van United in handen te nemen en volgens Engelse media heeft de zakenman bedongen dat hij het sportieve deel in handen krijgt binnen de club. John Murtough is momenteel verantwoordelijk voor de sportieve tak en het aankoopbeleid binnen de club, maar daar zou verandering in moeten komen. Ward geldt momenteel als topkandidaat om die functie te gaan vervullen en de sportieve touwtjes in handen te gaan nemen. Of dat ook gevolgen gaat hebben voor Erik ten Hag is nog onduidelijk, maar wel dat de Nederlander zelf een wisseling van de wacht mee gaat maken op sportief vlak. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!