Arbitrage speelt grote rol in verdiende zege van Fortuna op bezoek bij Cambuur

29-01-2023 18:48

Fortuna Sittard heeft voor de tweede keer op rij gewonnen in de Eredivisie. Op bezoek bij SC Cambuur trokken de Limburgers met 1-2 verdiend aan het langste eind. Daarin speelde de arbitrage een grote rol.

In een openingsfase waarin niet veel gebeurde, was het eerste moment van opleving een afgekeurde goal van Iñigo Córdoba. Zijn kopbal vloog met een boogje de hoek in, maar wegens buitenspel ging de Limburgse voorsprong niet door. Even later viel die wel aan de andere kant. Daniël van Kaam haalde aan de linkerkant de achterlijn en trok strak voor op Mees Hoedemakers, die keurig afrondde. Zodoende ging niet Fortuna, maar Cambuur met een voorsprong de rust in.

Na rust dicteerde Fortuna, maar leken de Friezen wederom met een mogelijk doelpunt aan de haal te gaan. Hoedemakers werd in de vijandelijke zestien naar de grond gehaald door Rodrigo Guth, waardoor scheidsrechter Manschot naar de stip wees. Even daarvoor werd Fortuna-spits Burak Yilmaz eveneens in de zestien gevloerd. De VAR greep daarom in, waardoor de penalty niet naar Cambuur, maar naar Fortuna ging. Yilmaz rondde ondanks een handje van doelman Robbin Ruiter af.

Vijf minuten voor tijd maakte Fortuna ook haar tweede, waar het niet dat Thomas Buitink buitenspel stond. Tijjani Noslin snelde vijf minuten voor tijd langs Alex Bangura, om de bal zo op een presenteerblaadje te leggen voor Córdoba. Aan dat doelpunt viel deze keer niets af te keuren: 1-2. In de blessuretijd had de arbitrage wederom een grote rol. Remco Balk ging naar de grond na contact met Fortuna-doelman Pandur, waardoor Manschot in eerste instantie een penalty voor Cambuur gaf. De VAR vond het te licht. Een eventuele gelijkmaker ging daarom niet door. Ben Rienstra maakte gedurende de wedstrijd nog zijn debuut voor Cambuur, uitgerekend tegen zijn oude ploeg.

Fortuna vinden we dankzij de driepunter terug op plek elf in de Eredivisie. Cambuur verkeert nog steeds in degradatienood. Zij hebben evenveel punten als hekkensluiter FC Groningen, maar een beter doelsaldo.