Interview

Endt oppert Grim: 'Gepokt en gemazeld in de voor- en nadelen van het trainerschap’

Endt oppert Grim: 'Gepokt en gemazeld in de voor- en nadelen van het trainerschap’

01-02-2023 21:19 Laatste update: 17:30
3

Joris Vissenberg_VN

Het is crisis met een hoofdletter C in Amsterdam. Alfred Schreuder werd donderdagavond op straat gezet nadat Ajax teleurstellend gelijkspeelde tegen FC Volendam. VoetbalNieuws ging met David Endt, ex-teammanager van Ajax, in gesprek over de huidige situatie bij de regerend landskampioen van Nederland.

Ajax wist zeven competitiewedstrijden op rij niet te winnen, waarna de maat vol was voor de directie en Schreuder op non-actief gesteld werd. "Het stond een beetje in de sterren geschreven als je naar de historie en de ambities van de club kijkt. Dan weet je dat een trainer, ongeacht zijn naam of status na een dergelijke prestatiereeks onder zware druk komt te staan", steekt Endt van wal in gesprek met VN. "Bij Ajax heeft een gelijkspel de waarde van een nederlaag. Wanneer dat een reeks wordt, dan leidt het tot een onhoudbare situatie."

Endt was tussen 1997 en 2013 teammanager in Amsterdam. "Ik heb het zelf ook een aantal keer meegemaakt dat trainers het resultaat niet op de vloer krijgen en het elftal niet aan het spelen krijgen", doelt hij op de ontslagen van onder meer  Morten Olsen, Jan Wouters, Co Adriaanse en Danny Blind. "Het is een hell of a job. Als het goed gaat is het glorieus, maar als het tegenzit is het een lijdensweg. Je zag hoe Schreuder aftakelde, fysiek deed het ook iets met hem. Dat is pijnlijk, maar dat neemt niet weg dat het ontslag onvermijdelijk is geworden."

Spelersgroep
Endt weet dat het ook voor de spelersgroep de afgelopen weken een lastige periode was. "Een team bestaat toch uit individuen met een eigen belang. Het is lastig om een eenheid te vormen voor een trainer. Een spelersgroep kan dan ook denken: soms is het noodlot niet af te wenden. Ik denk dat dit ook bij Ajax het geval was", vertelt de voormalig teammanager. "De trainer werd zo onder vuur genomen door de teleurstellende resultaten dat je niet van de spelers kan verwachten dat ze één, twee, drie solidariteit tonen. Het gebeurt zelden dat er een dermate kracht ontstaat, dat de spelersgroep voor hun trainer wil strijden. De groep zal toch al bezig zijn met de vraag wie de volgende trainer wordt."

Het 'grotere' probleem
Het ontslag van Schreuder legde ook een aantal ander dingen bloot volgens Endt. "Ik had ook niet het idee dat hij heel duidelijk werd ondersteund door de directie. Schreuder werd deze zomer aangesteld en kreeg de mogelijkheid om een elftal te formeren en ik denk dat daar ook wel redelijk tekort is geschoten. Ik denk dat Schreuder niet volledig de middelen heeft gekregen om echt een mooi en hecht team te maken. Het kan ook aan de trainer zelf liggen, want hij heeft de laatste periode ook wel een paar miskleunen gemaakt. Maar je kunt het nooit los zien van een complete organisatie."

Schreuder

Endt vindt dat er nu échte leiders moeten opstaan of aangesteld moeten worden. "Dat beperkt zich niet alleen tot de kleedkamer en de rand van het veld. Overal zullen mensen zich moeten realiseren waar dingen fout zijn gegaan en hoe ze dat kunnen oplossen. Ajax is als een oorlogsschip, dat in het water een beetje lekgeslagen is. Met alle macht moeten ze het weer op koers weten te krijgen. Het elftal moet het op de eerste plaats goed gaan doen, maar daarnaast is het ook belangrijk dat ze heel goed onder ogen zien welke kwaliteit ze qua leiderschap moeten toevoegen of juist moeten weghalen."

Opvolger Schreuder
Het speculeren is begonnen: wie wordt de nieuwe hoofdtrainer van Ajax? "Ik denk dat het heel goed is dat er op dit moment iemand met een krachtige hand komt. Het is belangrijk om een trainer te hebben die de ervaring heeft om een club ter hand te nemen", zegt Endt. "Iemand die de club kent heeft uiteraard al wel een voordeel in Amsterdam."

Endt oppert Fred Grim, die ervaring opdeed in de jeugdopleiding van Ajax en assistent-trainer was bij het Nederlands elftal. "Als je kijkt naar trainers met een vleugje Ajax en de nodige ervaring kom je bij hem uit. Het is een man met visie en een goede kijk op het spel. Hij weet hoe de hazen lopen, is al ruim vijftien jaar actief als trainer."

Image from Gyazo

"Grim is vrij en heeft in moeilijke omstandigheden toch overal een identiteit weten te plaatsen, ook bij kleinere clubs", doelt Endt op de trainersavonturen van Grim bij RKC Waalwijk en Willem II. "Hij heeft laten zien dat hij het managen van groepen goed aankan. Hij is ook gepokt en gemazeld in de voor- en nadelen van het trainerschap. Dus hij zal niet snel onder de indruk. Hij speelt al vanaf zijn veertiende bij Ajax en heeft de wereld van verschillende kanten kunnen bekijken. Hij heeft ook bij het Nederlands elftal laten zien dat hij zijn mannetje staat."

John van 't Schip is ook een optie volgens Endt. "Hij heeft al redelijk wat ervaring opgedaan. Van 't Schip heeft bijvoorbeeld de nationale ploeg van Griekenland ook getraind. Hij is ook een mogelijke kandidaat om Schreuder op te volgen. Maar als ik alles op een rijtje zet en kijk wat Ajax nu nodig heeft, is Grim de beste kandidaat. Ik denk dat hij deze situatie naar een goed einde kan sturen."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!