Drama compleet in Amsterdam: Ajax speelt in eigen huis gelijk tegen FC Volendam

26-01-2023 23:00 Laatste update: 23:26
4

Ajax heeft voor de zevende keer op rij niet weten te winnen in de Eredivisie. De thuiswedstrijd tegen FC Volendam eindigde donderdagavond in 1-1. De uitploeg kwam op voorsprong via Damon Mirani, maar tien minuten voor tijd schoot Mohammed Kudus de gelijkmaker tegen de touwen.

Er stond donderdagavond veel druk op Ajax, dat de laatste zes competitiewedstrijden niet had gewonnen. Alfred Schreuder voerde dan ook drie wijzigingen door in zijn basisopstelling. Zo verschenen Brian Brobbey, Steven Bergwijn en Devyne Rensch aan de aftrap. Laatstgenoemde keerde terug van een schorsing, terwijl de Ajax-aanvallers Francisco Conceição en Mohammed Kudus vervingen.

Ajax had in de eerste helft veel balbezit, maar Volendam stond defensief goed opgesteld. Na vijf minuten vond er een heel pijnlijk moment plaats in de Johan Cruijff Arena, de harde kern uitte zijn onvrede over het beleid van de club. Spreekkoren klonken op de tribune en er waren witte zakdoekjes en protestdoeken te zien. Ajax kon het overwicht op het veld voor rust niet uitdrukken in doelpunten. Een bal van Jurriën Timber belandde op slag van rust nog wel op de paal.

Ajax op achterstand
In de tweede helft gingen de Ajacieden verder met het zoeken naar openingen in het defensieve bolwerk van Volendam. Hier slaagden de Amsterdammers in de openingsfase van het tweede bedrijf echter niet in. Volendam kwam in de 57e minuut - tegen de verhouding in - uit een standaardsituatie op voorsprong. Mirani, ex-jeugdexponent van Ajax, kopte de 0-1 achter Géronimo Rulli.

Kudus zet Ajax naast Volendam
Schreuder besloot na de tegengoal een aantal aanvallende wissels door te voeren. Zo verlieten onder meer Calvin Bassey en Devyne Rensch het veld voor Lorenzo Lucca en Kudus. Laatstgenoemde schoot, met nog tien minuten reguliere speeltijd op de klok, de 1-1 tegen de touwen. In de slotfase slaagde Ajax er niet in om een tweede treffer te maken, waardoor er voor de zevende keer op rij niet gewonnen werd.