Ex-Groninger Van Kaam duwt zijn oude club verder in de problemen met prachtgoal

26-01-2023 20:53 Laatste update: 20:59

SC Cambuur heeft donderdagavond de rode lantaarn overgedragen aan FC Groningen. In een onderling duel wonnen de Leeuwarders met 0-1 van de ploeg van interim-trainer Dennis van der Ree. Ex-Groninger Daniel van Kaam nam het enige doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening.

Voorafgaand aan de derby van het Hoge Noorden stonden Groningen en Cambuur respectievelijk op plek zestien en achttien in de Eredivisie. Er stond donderdagavond voor beide ploegen dus veel op het spel. Dit leverde een angstige openingsfase op, waarin zowel de thuisploeg als de club uit Leeuwarden niet veel risico durfde te nemen. De degradatiekandidaten probeerden wel enkele mogelijkheden te creëren, maar lieten in de eerste 45 minuten zien waarom ze in de onderste regionen bivakkeren. Groningen en Cambuur zochten dan ook de kleedkamer op met een 0-0 tussenstand.

In de tweede helft was het voornamelijk de thuisploeg die de aanval koos. Groningen kwam tot enkele kleine mogelijkheden, maar Robbin Ruiter stond meermaals goed op zijn post. Een kwartier voor tijd kwam Cambuur juist op voorsprong. Ex-Groninger Van Kaam pegelde de bal - die na een voorzet slecht weggewerkt werd - achter doelman Michael Verrips. Tot overmaat van ramp werd het duel zo'n vijf minuten voor tijd gestaakt, omdat boze fans het veld bestormden. Na een kwartier werd het duel weer hervat. Groningen wist de achterstand in een zenuwslopende slotfase niet meer om te buigen, waardoor het duel in 0-1 eindigde.