Feyenoord herovert koppositie met eenvoudige overwinning tegen tienkoppig NEC

25-01-2023 22:57
8

Feyenoord heeft de koppositie in de Eredivisie weer heroverd. In de eigen Kuip wonnen de Rotterdammers eenvoudig van NEC, dat de gehele tweede helft met tien man speelde: 2-0. Eerder op de avond wist AZ te winnen bij Go Ahead Eagles, waardoor het even de ranglijst aanvoerde.

Trainer Arne Slot wijzigde zijn elftal op twee posities ten opzichte van De Klassieker van afgelopen zondag. Javairô Dilrosun en Santiago Giménez startten in plaats van Alireza Jahanbakhsh en Danilo. Na amper tien minuten te hebben gespeeld kwam de stadionclub al op voorsprong. Dilrosun stuurde Marcus Pedersen op rechts weg, om een terugtrekbal vervolgens zelf tegen de touwen te werken: 1-0. Een tegenslagje ontstond om en nabij het halve uur, toen Igor Paixão geblesseerd het veld moest verlaten.

In de blessuretijd van de eerste helft werd Giménez in het strafschopgebied naar de grond gewerkt door Iván Márquez. Een penalty was daarvan het logische gevolg. De NEC-verdediger ontving de rode kaart. Orkun Kökçü joeg de bal keihard achter de kansloze Jasper Cillessen.

De Nijmegenaren moesten zodoende verder met tien man, waardoor het spelbeeld in de tweede helft nogal eenzijdig was. Feyenoord dicteerde, NEC hield voornamelijk tegen. In de zeventigste minuut wisselde Slot driemaal, waardoor Neraysho Kasanwirjo zijn debuut mocht maken. Vele kansen ontstonden er tot op dat moment nog niet. Patrik Wålemark stuurde de bal nog richting de verre hoek, maar Cillessen redde adequaat.

Door de overwinning is Feyenoord weer terug te vinden op de eerste plaats in de Eredivisie. NEC staat na woensdagavond negende.