Nieuws

Onherstelbare schade aan hart Overmars na zware hartinfarct: 'Moet rustig aandoen'

Onherstelbare schade aan hart Overmars na zware hartinfarct: 'Moet rustig aandoen'

19-01-2023 06:43 Laatste update: 07:20

Marc Overmars hervatte onlangs zijn taken als technisch directeur bij Royal Antwerp FC, maar het hart van de oud-voetballer heeft onherstelbare schade opgelopen. Overmars werd eind vorig jaar slachtoffer van een hartaanval en daar hangen grote gevolgen aan, ondanks het feit dat de technisch directeur onlangs weer bij de club werd gespot.

Overmars belde op 30 december 2022 vlak voor het slapen gaan 112 en werd afgevoerd naar het ziekenhuis in Zwolle. De grootste kransslagader bleek verstopt te zitten en daarom werd Overmars onmiddelijk gedotterd en werd een stent geplaatst. Op het moment zit er nog een bloedprop in het hart van Overmars dat met bloedverdunners moet verdwijne, schrijft De Telegraaf.

De krant schrijft dat vanwege zuurstofgebrek tijdens het hartinfarct een deel van de hartspier van Overmars is afgestorven. Daardoor is de functionaliteit van de spier, die ervoor zorgt dat het bloed wordt uitgepompt, nog maar dertig in plaats van zestig of zeventig procent. "Dat klopt. Ik moet rustig aandoen en stapje voor stapje vooruit", bevestigt Overmars tegenover de krant. 

De functionaliteit van de hartspier van Overmars kan de komende tijd nog omhoog gaan, stelt cardioloog Luuk Otterspeer. "Nu is nog sprake van de acute fase, het hart heeft net een klap gehad. Waarschijnlijk – want dat is bij zeventig procent van de patiënten zo – zal de pompfunctie van het hart nog een aantal procent verbeteren. Dat komt in dat geval doordat een deel van de cellen herstelt en het hart gaat compenseren."

De symptomen na een hartinfarct verschillen per patiënt, zo stelt Otterspeer. "Patiënten kunnen moe zijn, kortademig worden en vocht vasthouden. Bovendien kunnen hartritmestoornissen ontstaan, maar ook komt het voor dat patiënten nauwelijks tot geen klachten hebben. In algemene zin kan worden gezegd dat het belangrijk is om af te vallen, veel te bewegen en – als diegene dat deed – te stoppen met roken."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!