AZ voorlopig tweede in Eredivisie dankzij prachtige doelpunten tegen Heerenveen

14-01-2023 20:46

AZ is in ieder geval voor een paar uur de nieuwe nummer twee van de Eredivisie. De Alkmaarders wonnen dankzij twee prachtige doelpunten op bezoek bij sc Heerenveen met 0-2.

AZ kwam na dik een halfuur spelen verdiend op voorsprong. Een afgemeten voorzet van Jens Odgaard werd uitstekend binnen gekopt door Dani de Wit. Heerenveen-goalie Andries Noppert was kansloos. De thuisploeg kroop daarna wat uit zijn schulp, maar tot regelrechte kansen leidde het niet.

Meteen na rust vloog AZ uit de startblokken. Een prachtig uitgespeelde aanval belandde voor het vijandig doel voor de voeten van Tijjani Reijnders. De middenvelder rondde koelbloedig af.

Twintig minuten later ging de bal op de stip. Sam Beukema haalde Milan van Ewijk onderuit in de eigen zestien. Heerenveen kreeg daardoor een uitgelezen kans op de aansluitingstreffer, maar Amin Sarr zag zijn strafschop tegen de handen van Hobie Verhulst belanden. De AZ-doelman is na zaterdag hoogstwaarschijnlijk zijn basisplaats kwijt aan de kersverse aanwinst Matthew Ryan.

Tot andere mogelijkheden kwamen beide ploegen in de verder saaie slotfase niet. AZ speelt volgende week thuis tegen Fortuna Sittard en kan afwachten wat de concurrentie doet. Heerenveen staat vooralsnog achtste en mag zich opmaken voor de Derby van het Noorden tegen FC Groningen.