Interview

Eijkelkamp vertelt anekdote over Ten Hag: Dat ging mij natuurlijk veel te ver

Eijkelkamp vertelt anekdote over Ten Hag: "Dat ging mij natuurlijk veel te ver"

11-01-2023 20:00 Laatste update: 20:25
1
Author profile picture

Tom Dieleman

René Eijkelkamp, voormalig assistent-trainer en oud-international, herinnert zich de bevlogenheid van Erik ten Hag maar al te goed. Het duo werkte samen bij FC Twente en PSV. Eijkelkamp vertelt in gesprek met VoetbalNieuws een fraaie anekdote uit hun gezamenlijke tijd in Eindhoven.

Na periodes als assistent-trainer bij onder meer PSV en FC Twente stond Ten Hag zelfstandig aan het roer bij Bayern München II. In 2012 ging hij aan de slag als  hoofdtrainer bij Go Ahead Eagles. "Ik weet zijn begin bij de Eagles nog goed, want ik kwam daar zelf ook nog veel", vertelt Eijkelkamp in de podcast The King of Manchester. "Iedereen bij de club was een beetje in de war. Er gebeurde heel wat en Erik trok de discipline aan: er moest een topsportklimaat gecreëerd worden in dat stadionnetje aan de Vetkampstraat."

In die missie slaagde Ten Hag volgens Eijkelkamp. "Het was een hele operatie. Het is hem wel gelukt om iedereen mee te krijgen en de rest is bekend: hij promoveerde en ging hij naar FC Utrecht. Marc Overmars heeft hem altijd in de gaten gehouden." Dat Ten Hag bij zowel Go Ahead, FC Utrecht, Ajax als Manchester United met kritiek te maken kreeg, verrast de oud-voetballer niet. "Overal waar hij kwam heeft hij een periode moeten overbruggen. Iedereen was sceptisch en vroeg: wat is dat voor iemand?"

In de aflevering van The King of Manchester-podcast van deze week zijn meerdere fragmenten uit het gehele interview met Eijkelkamp te beluisteren.

Het is volgens Eijkelkamp geen toeval dat Ten Hag overal succesvol is. "Zijn belangrijkste eigenschap is dat hij goudeerlijk is. Dat is echt wel een voorwaarde en dat is zeker zo in de voetballerij waar het wemelt van de mensen die er graag bij willen horen, die niet altijd de waarheid vertellen. Hij is iemand die altijd de waarheid vertelt."

Gevraagd naar een eventuele anekdote over Ten Hag, twijfelt Eijkelkamp geen moment. "Wat me helder voor de geest staat, is een verhaal dat tegelijkertijd ook zijn drive tekent. We waren op trainingskamp ergens met PSV in Spanje. We konden op de laatste dag een vlucht eerder nemen, want dat kwam beter uit. We (de rest van de staf, red.) hadden zoiets: dat moeten we doen."

Eijkelkamp en Ten Hag bij FC Twente

"Erik had als enige zoiets: dat moeten we helemaal niet doen. Volgens hem moesten we die training van die dag écht doen, omdat we daar anders in maart of april last van zouden krijgen. Dat ging mij natuurlijk veel te ver en daar moest ik dan ook hard om lachen. Maar het tekent wel zijn gedrevenheid en de perfectionist die hij is. Bij mij is het allemaal wat ontspannender, maar hij heeft elke keer bewezen dat hij heel veel kennis van zaken heeft. Je kunt tegen Erik alles zeggen wat je wil. Ook met Fred (Rutten, red.) hebben we flinke discussies gehad in het kantoor, maar daar bleven ze ook. Dat vind ik het mooie aan hem."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!