Nieuws

Conceição rijst op: 'Van alle vier de zoons lijkt hij het meest op zijn vader'

Conceição rijst op: 'Van alle vier de zoons lijkt hij het meest op zijn vader'

11-01-2023 08:27

Francisco Conceição mocht tegen NEC voor het eerst in de basis starten bij Ajax. Porto-icoon Costinha spreekt in het Algemeen Dagblad over een jonge Portugees die hij, net als zijn vader Sergio, goed kent. Volgens de oud-international hanteerde Sergio Conceição, oud-trainer van zijn zoon, thuis strenge regels en was van een voorkeursbehandeling bij Porto absoluut geen sprake.

"Van alle vier de zoons, lijkt Chico het meest op zijn vader. Dat zit 'm vooral in het temperament. Ze haten het om te verliezen. Daardoor oogt hij soms agressief, maar het is een heel aardige, respectvolle en leergierige jongen", aldus Costinha.

De 20-jarige Conceição belandde via een voetbalschool in Koeweit, de jeugdopleiding van PAOK en uiteindelijk Sporting Portugal bij zijn vader in Porto. Daar kreeg hij de bijnaam Messi do Olival. Costinha begrijpt dat. "Natuurlijk kun je niemand vergelijken met Messi, maar de lengte, het linkerbeen, de dribbel, de stijl en het vermogen om aanvallen te starten en beëindigen, komen wel overeen."

Hij weet ook dingen te vertellen over de thuissituatie van de Conceiçãos. "Sergio was streng en hanteerde thuis regels om te zorgen dat zijn zoon niet kilo’s zou aankomen of zijn talent zou verkwanselen. Op de club was van een voorkeursbehandeling absoluut geen sprake. Hij maakte het juist niet makkelijker voor hem, omdat hij zijn zoon was."

Costinha stelt best verbaasd te zijn geweest over de transfer van de jonge Conceição naar Ajax. "Ik dacht en hoopte dat hij een aantal jaar bij Porto zou blijven om aan zijn tekortkomingen te werken en zich in de nationale ploeg te spelen. Dat neemt niet weg dat Ajax ook een grote club is waar hij alsnog in de voetsporen van zijn vader kan treden. Daarvoor is het talent al aanwezig."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!