Interview

Ik was 's middags voetbalmoe en ging naar huis, Ten Hag ging tot 's avonds door

"Ik was 's middags voetbalmoe en ging naar huis, Ten Hag ging tot 's avonds door"

04-02-2023 20:53 Laatste update: 17:29
1
Author profile picture

Tom Dieleman

René Eijkelkamp bewaart uitstekende herinneringen aan de samenwerking met Erik ten Hag. De voormalig assistent-trainer van onder meer PSV en FC Twente denkt dat de ongeremde interesse in voetbal de belangrijkste reden is voor het succes van de huidige Manchester United-manager. Dat vertelt Eijkelkamp in een exclusief interview met VoetbalNieuws.

In het seizoen 2006/07 bij de Tukkers en tussen 2009 en 2012 bij de Eindhovenaren werkte het duo samen. "Erik is iemand die precies hetzelfde is als in de periode dat ik hem voor het eerst ontmoette bij FC Twente", zegt Eijkelkamp in The King of Manchester-podcast van VoetbalNieuws. "En dan bedoel ik niet dat hij zichzelf niet ontwikkeld heeft als trainer, want dat heeft hij ongetwijfeld. Gewoon als mens is hij nog steeds dezelfde. In onze eerste periode bij FC Twente was hij al enorm gedreven en altijd aanwezig."

Ten Hag, Eijkelkamp, Rutten

Van links naar rechts: Erik ten Hag, René Eijkelkamp en Fred Rutten

Die houding is volgens de oud-spits van onder meer Schalke 04 en PSV evident. "Ik heb 's middags wel gehad dat ik naar huis ging en dat hij en Fred (Rutten, red.) allebei op kantoor zaten. Ik zei: Ik ga naar huis, ik ben voetbalmoe. Zij bleven altijd tot 's avonds laat in het kantoor. Hij was toen al een vakman die overal op lette. Hij was heel begaan met alle jongetjes van de jeugd. Het was een heel prettige collega."

De ontwikkeling die Ten Hag in de afgelopen tien jaar heeft doormaakt én dat hij nu aan het roer staat bij één van de grootste clubs van de wereld, verrast Eijkelkamp. "Dit had ik niet verwacht... In onze periode bij Twente - toen we de beste opleiding van Nederland hadden - is hij eens naar de Duitse bond gegaan voor een lezing. Dat is blijkbaar zo aangeslagen dat hij gevraagd is om bij Bayern München de jeugd trainen."

"Hij heeft de drive om een heel goede trainer te worden. Dat is precies wat ik zelf miste: de drive om er dag en nacht mee bezig te zijn. Dat is echt een voorwaarde. Je moet er echt alles aan doen, zeker omdat hij ook geen grote speler is geweest, maar hij heeft alles in zich. Hij is een heel intelligente jongen en prettig in de omgang, maar dat hoeft niet te zeggen dat je een goede trainer wordt", aldus Eijkelkamp.

 In de nieuwe aflevering van The King of Manchester van VoetbalNieuws kun je meer fragmenten beluisteren uit het interview met René Eijkelkamp. De oud-voetballer heeft een fraaie anekdote in huis over Erik ten Hag. Daarnaast kun je een deel van de aflevering bekijken via de Youtube-video hieronder.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!