AZ dwingt tien Willem II'ers dankzij Gudmundsson alsnog op de knieën

18-12-2021 22:28

AZ heeft zijn opmars in de Eredivisie voortgezet. De ploeg van coach Pascal Jansen boekte een geflatteerde zege op Willem II, dat zijn zevende nederlaag op rij leed in de Eredivisie. Invaller Albert Gudmundsson was de grote man.

AZ trof al na negen minuten doel via Dani de Wit, maar zag Jesper Karlsson tot twee keer toe de lat raken uit een vrije trap. Dat gaf basisdebutant Elton Kabangu de kans om Willem II langszij te schieten, na balverlies van Fredrik Midtsjö. In de tweede helft kreeg Kabangu zelfs nog twee goede kansen, maar doelman Peter Vindahl Jensen hield de thuisploeg op de been.

Een kwartier voor tijd kregen de Tricolores het deksel op de neus. De VAR riep arbiter Allard Lindhout naar het scherm, omdat Nikos Michelis licht had vastgehouden en daarmee een treffer voorkwam. De Willem II-verdediger kreeg rood en invaller Gudmundsson mocht aanleggen vanaf elf meter. De IJslander schoot via de paal en de rug van Timon Wellenreuther binnen: 2-1.

De tien Tilburgers werden daarna alsnog op een ruime nederlaag getrakteerd. Gudmundsson sloeg nog twee keer toe en bepaalde de eindstand op 4-1. De wedstrijdbal mocht hij echter niet houden, omdat zijn strafschop op naam kwam van Wellenreuther. AZ zal er niet om malen, want de Alkmaarders staan nu vijfde. Willem II is de nummer dertien.