Ongeslagen status PSG ten einde: pijnlijke nederlaag tegen concurrent Lens

01-01-2023 22:44

Paris Saint-Germain is haar ongeslagen status in het huidige seizoen kwijt. De Franse regerend landskampioen verloor op bezoek bij nummer twee RC Lens met 3-1. Daardoor is de spanning in de top van de Ligue 1 weer enigszins terug.

Voorafgaand aan het duel tussen de nummers een en twee van Frankrijk was het verschil maar liefst zeven punten. De Parijzenaren konden bij een eventuele driepunter alvast een vervroegd voorschotje nemen op de elfde landstitel uit de geschiedenis, maar de ploeg uit het uiterste noorden van het land gooide roet in het eten.

Vroeg spektakel
Al na vijf minuten kwam Lens op voorsprong. Przemyslaw Frankowski was het eindstation van een prachtig uitgevoerde aanval. Slechts een aantal minuten daarna maakte PSG alweer gelijk. Een vrijwel identieke situatie werd door Hugo Ekitike afgerond.

Beveiligers met volleybalnetten langs de lijn
Om en nabij het halve uur zorgde oud-Vitessenaar Loïs Openda voor Lens' tweede voorsprong van de avond. In een snelle counter verschalkte de Belg uiteindelijk doelman Gianluigi Donnarumma. Vlak voor rust ontstonden er ongeregeldheden in het Stade Bollaert-Delelis. Aanhangers van de thuisploeg gooiden met voorwerpen naar de tegenstander, waardoor beveiligers uiteindelijk gedwongen werden met volleybalnetten het een en ander tegen te houden.

Het bracht Lens in ieder geval niet van de leg. De roodgelen gingen in de tweede helft vrolijk door met waar ze in de eerste mee waren gestopt. Na defensief geschutter bij PSG maakte Alexis Claude-Maurice er binnen twee minuten al 3-1 van. PSG wisselde vervolgens aanvallend en drukte, maar kreeg het niet voor elkaar om de achterstand weg te werken. Pablo Sarabia was nog dichtbij een aanslutingstreffer, maar doelman Brice Samba lag uitstekend in de weg.

Gat verkleind tot vier punten
De nederlaag betekent het eerste verlies van PSG in het huidige seizoen. De ploeg van trainer Christophe Galtier was tot zondag nog ongeslagen in alle competities. Het gat tussen beide ploegen is zodoende weer verkleind tot vier punten. Hoewel het seizoen pas halverwege is, lijkt Lens op weg naar de eerste Champions League-deelname in meer dan twintig jaar.