Nieuws

Noppert blikt terug op WK: 'Ik heb mezelf nooit bestempeld als penaltyspecialist'

Noppert blikt terug op WK: 'Ik heb mezelf nooit bestempeld als penaltyspecialist'

30-12-2022 08:05
1

Andries Noppert heeft bij De Telegraaf teruggeblikt op de Nederlandse prestaties op het WK. De Toren van Joure maakte zijn interlanddebuut in Qatar, maar kon niet veel uitrichten in de penaltyserie tegen Argentinië. "Ik weet niet of ik ze had gepakt, als ik wel in de goede hoek had gezeten."

De Heerenveen-doelman was één van de opvallendste selectieleden van Oranje. Het beeld van Noppert in de kwartfinale tegen Argentinië blijft veel voetballiefhebbers ongetwijfeld jaren bij. Gehurkt, wachtend op wat Teun Koopmeiners in de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd met een vrije trap gaat doen. Noppert hoopte op de variant die uiteindelijk ook werd uitgevoerd.

"Ik herinner me heel goed wat ik voelde", aldus Noppert. "We hadden een variant getraind en de vrije trap ervoor deden we hem niet. Ik dacht: laten we het nou alsjeblieft proberen. En het gebeurde op dat moment." Oranje kwam dankzij Wout Weghorst terug tot 2-2, wist een verlenging uit het vuur te slepen, maar kon in de strafschoppenserie uiteindelijk geen potten breken.

En dat terwijl die vooraf zo uitgedokterd waren door Louis van Gaal en zijn staf. De realiteit was hard. Oranje mistte er twee en Noppert pakte er geen. "Ik heb geen penalty gepakt, zegt iedereen. En daar kan ik ze gelijk in geven. Dat geldt ook voor het feit dat het vooraf veel te groot is gemaakt, maar daar heb ik geen invloed op. Ik heb mezelf nooit bestempeld als penaltyspecialist. Ik probeer gewoon zo laat mogelijk te gaan en dan moet je ook een beetje geluk hebben. De mensen met kritiek hebben een andere favoriet of zijn zelf nooit in die situatie geweest. Ik ben zelf van mening dat je er als keeper zijnde áltijd meer aan kunt doen."

Hij stelt ten slotte dat er meer in de prestaties van het Nederlands Elftal had gezeten. Vooral in het begin van de verlenging leek Nederland te kunnen afrekenen met de Argentijnen. "We waren echt ten dode opgeschreven en niemand had dat denk ik verwacht. Dat was des te knapper, maar het is wel zuur dat het vervolgens dan zo eindigt. Het toernooi heeft echt te kort mogen duren."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie