Nieuws

Scheidsrechter staat Ajax bij in vermoedens over kwestie 'Knipoog-Kroaat'

Scheidsrechter staat Ajax bij in vermoedens over kwestie 'Knipoog-Kroaat'

17-12-2021 16:24

Scheidsrechter Marc Clattenburg kijkt niet positief terug op de wedstrijd van Dinamo Zagreb tegen Olympique Lyon (1-7) in 2011. De wedstrijd had als gevolg dat Ajax niet doorging in de Champions League en er zijn veel vermoedens dat er sprake was van matchfixing. 

Clattenburg was de scheidsrechter van dienst tijdens de betreffende wedstrijd in 2011. Lyon kon alleen nog maar doorgaan in de Champions League wanneer Ajax zou verliezen van Real Madrid en ze zelf met hele grote cijfers zouden winnen bij Dinamo Zagreb. Ajax verloor in eigen stadion met 3-0 van Madrid en Lyon won in Zagreb met een zeer opvallende 1-7. 

De meest besproken speler van dit voorval is Domagoj Vida, die door Ajax-supporters de 'Knipoog-Kroaat' wordt genoemd sinds die dag. In plaats van dat Vida teleurgesteld was bij een tegendoelpunt, gaf hij een knipoog richting een speler van Lyon. "Deze wedstrijd geeft me een slecht gevoel en dat zal ook altijd zo blijven", zegt Clattenburg in een biografie.

De scheidsrechter herrinnert zich nog een ander opmerkelijk moment. Nadat hij Dinamo-middenvelder Jerko Leko een gele kaart gaf, ontving hij een hand van de speler. "Dat was erg apart. De meeste spelers zijn woest op zo'n moment, al zitten ze fout", zegt Clattenburg. De Franse overheid heeft achteraf onderzoek gedaan naar aanleiding van de vermoedens, maar daar is niks uit voortgekomen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!