Exclusive

Hoeveel extra minuten werden er gespeeld in Qatar in vergelijking met andere WK's?

20-12-2022 17:00

Het WK in Qatar zit er weer op en daarom is het tijd om terug te blikken op het toernooi. Eén ding wat opviel was het hanteren van zuivere speeltijd, een nieuwe spelregel die voor het eerst is geïntroduceerd in het voetbal. Voetbalden we nu eigenlijk echt langer in vergelijking met vorige WK's? VoetbalNieuws zoekt het voor je uit.

Voorafgaand aan het WK maakte scheidsrechterbaas Pierluigi Collina duidelijk dat de zuivere speeltijd zou worden geïntroduceerd. De FIFA wilde deze regel doorvoeren zodat alle omstandigheden die ervoor zorgen dat het spel moet worden stilgelegd worden 'bestraft' met extra tijd om zo de zuivere speeltijd in acht te houden. Daarbij moet je denken aan het uitdelen van kaarten, doorvoeren van wissels, blessurebehandelingen en uitgebreid juichen.

Conclusies: blessuretijd

Totaal gegeven blessuretijd
Wanneer je alle gegeven blessuretijd van alle 64 gespeelde wedstrijden bij elkaar optelt, kom je uit op 673 extra gespeelde minuten (inclusief verlenging). In feite betekent dat dat er een kleine 7,5 wedstrijden extra zijn gespeeld. Dat is een stuk meer dan tijdens het WK in 2018 dat in Rusland werd werd gehouden. Toen werd er in totaal 458 minuten extra tijd gegeven, wat ruim vijf wedstrijden extra zijn.

Verschil eerste en tweede helft
Tijdens het WK in Qatar kende de eerste helft een gemiddelde blessuretijd van 3:48 minuten, terwijl dat in Rusland nog 2:10 was. Het tweede bedrijf duurt vaak langer dan het eerste, en dat was in 2022 ook het geval. In Qatar was de gemiddelde extra speeltijd 6:39, terwijl dat getal in Rusland nog op 5:02 lag. De wedstrijden in Qatar duurden dus gemiddeld 3:15 langer dan destijds in Rusland.

NOS (2022 gebaseerd op eerste drie wedstrijden)
NOS (2022 is hier gebaseerd op de eerste drie groepswedstrijden)

Verschil groepsfase en knock-out fase
Wat opvalt is dat er grote verschillen zijn aan te wijzen in de loop van het toernooi. Zo lag de gemiddeld gegeven blessuretijd in de groepsfase een stuk hoger dan in de knock-out fase. Een wedstrijd in de groepsfase duurde gemiddeld zo’n 11 minuten langer, terwijl dat gemiddelde in de knock-out fase op 8:49 lag (zonder verlenging). Natuurlijk kan een wedstrijd door bijzondere gevallen zoals een ernstige blessure langer worden stilgelegd, maar gedurende het toernooi leken spelers en trainers meer en meer te wennen aan het het feit dat tijdrekken er niet meer in zit.

Meest bijzondere gevallen
Het land dat gemiddeld de langste wedstrijden speelde, was Iran met 17 minuten. Dat alles kan worden verklaard door de bijzondere wedstrijd tegen Engeland – de tweede wedstrijd van het toernooi – waarin in totaal 24 minuten extra bij werden geteld, het meeste van alle wedstrijden. The Three Lions komen in nog een bijzondere statistiek voor. De ploeg van Gareth Southgate nam ook deel aan de wedstrijd waarin de minste blessuretijd werd toegekend. In het duel tussen Engeland en de Verenigde Staten (0-0) werden 'slechts' 5 minuten extra toegekend.

De twee landen die over het algemeen de kortste wedstrijden speelden, waren België en Mexico met 8 minuten. Beide naties beleefden een teleurstellend toernooi en moesten na de groepsfase huiswaarts keren. Ondanks de wedstrijd tegen Argentinië als uitschieter (16 minuten blessuretijd) speelde het Nederlands elftal met 10,2 minuten extra gemiddeld lange wedstrijden.