'Vaarwel vloek, dit was de spannendste finale ooit: het was als een dans'

18-12-2022 20:32 Laatste update: 21:15

Argentinië is de nieuwe wereldkampioen na de bizarre finale tegen Frankrijk. De Argentijnse pers komt loftuitingen voor Los Albiceleste tekort na de sensationele winst na penalty's. De media zijn unaniem: deze wereldtitel valt op het conto te schrijven van Lionel Messi en Emiliano Martínez.

Met twee doelpunten én een benutte strafschop in de penaltyreeks wist de zevenvoudig Ballon d'Or-winnaar de schijnwerpers zoals al zo vaak op zich gericht. Daarnaast speelde het gehele nationale elftal vooral in de eerste helft ontzettend sterk, zag ook TyC Sports. 'In de eerste helft was Argentinië veel beter. Het was een dans. Alleen had het lot nog lijden voor ons in petto.'

Daarmee doelt het medium op de onwaarschijnlijke comeback van Frankrijk na een 2-0 achterstand dankzij twee doelpunten van sterspeler Kylian Mbappé. 'Emiliano Martínez vertolkte wederom de rol van held in de penaltyserie', concludeert TyC. Eerder was de doelman met twee gestopte strafschoppen in de kwartfinale tegen Nederland al de nationale held van Argentinië geworden.

Dagblad Clarín zag in Messi 'een gelukkige man met tranen', na het veroveren van zijn eerste wereldtitel. 'Hiervoor was hij voorbestemd nog voordat hij geboren was. De tranen waren eindelijk op de plaats van vreugde, voor een team dat gewend was aan geluk en pech.' De strafschoppenreeks omschrijft Clarín als een 'vreselijk sudoku-spel waarin men op de tribunes de adem inhield'.

De overwinning na strafschoppen maakte vervolgens enorm veel emoties los. 'De voetballers omhelsden elkaar als kinderen die gemarteld waren. Alsof ze verlost waren van een vreselijk examen. De aanvoerder (Messi, red.) was eindelijk een gelukkige man met tranen. El Gráfico heeft eveneens lovende woorden in huis voor La Pulga.

'Argentinië doorliep alle gemoedstoestanden'

'Niet alle verhalen eindigen met een happy end. Maar het stond in de sterren geschreven dat Messi het WK moest winnen. Ja, vaarwel vloek. De titel is van jou, Leo. Je hebt al alles gewonnen', schrijft de krant. La Nacíon hanteert een opgeluchte toon in het wedstrijdverslag. 'Scaloni's team doorliep alle gemoedstoestanden: ze wonnen dankzij goals van Messi en Di Mariá en kwam een uitbarsting van Mbappé te boven.'

Daarnaast ziet ook La Nacíon een heldenrol weggelegd voor doelman Martínez. 'Hij greep MEESTERLIJK in om zijn schot met zijn linkervoet te blokkeren', schrijft de krant in blokletters over de redding op het schot van Randal Kolo Muani in de laatste minuut van de extra tijd van de verlenging.

Olé rept over de 'spannendste finale' uit de geschiedenis van het wereldkampioenschap. 'Knuffel elkaar en schreeuw het uit', schrijft het dagblad. 'Deze finale had niemand zich kunnen voorstellen. Ondanks Mbappé zijn we wereldkampioen. We zijn wereldkampioen en nu breekt de tijd aan om te analyseren, waarom we zoveel hebben moeten lijden. Wat maakt het nu uit? Wat maakt het uit!'

Martínez' prestatie wordt als 'enorm' omschreven. 'Hij verdient de knuffels van miljoenen Argentijnen. Van Qatar tot La Quiaca. Van noord naar zuid en van oost naar west van deze planeet. Iedereen wilde dat Messi zou winnen en hij deed het. We zijn wereldkampioen omdat we de finale beter speelden. We namen zelfs het risico om te verliezen.'