Nieuws

Marciniak fluit anderhalf jaar na hartprobleem WK-finale: 'Leven geeft en neemt'

Marciniak fluit anderhalf jaar na hartprobleem WK-finale: 'Leven geeft en neemt'

18-12-2022 14:43

Szymon Marciniak krijgt zondagmiddag de taak om de WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk in goede banen te leiden. De Poolse arbiter kreeg anderhalf jaar geleden nog te horen dat hij aan een hartprobleem lijdt.

Marciniak laat onder meer Danny Makkelie achter zich om de finale te fluiten. "Ik hoop dat niemand mijn naam zal noemen na de finale", stelt de arbiter in gesprek met Sporza. In het verleden was Marciniak zelf voetballer en kreeg hij een rode kaart van een andere scheidsrechter. "Jij bent de slechtste scheidsrechter die ik ooit gezien heb", riep de Pool toen. De scheidsrechter antwoordde: Als je denkt dat het zo gemakkelijk is, waarom probeer je het dan zelf niet? De rest is geschiedenis.

In 2021 kreeg de scheidsrechter echter slecht nieuws te horen. Er werd een hartritmestoornis geconstateerd en Marciniak moest stoppen met fluiten. "Soms neemt het leven je iets af om het vervolgens dubbel terug te geven", meent de arbiter. Frankrijk en Argentinië trappen zondagmiddag om 16.00 uur af. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!