Kroatië verovert bronzen medaille op WK in Qatar ten koste van Marokko

17-12-2022 17:53 Laatste update: 18:01

Kroatië heeft de bronzen medaille veroverd op het WK in Qatar. De Kroaten wonnen in de troostfinale met 2-1 van Marokko. Mislav Orsic besliste de wedstrijd kort voor rust met een prachtig doelpunt.

Roman Saïss ontbrak zaterdagmiddag in de selectie van Marokko wegens blessureleed, Hakim Ziyech nam hierdoor de aanvoerdersband over van de Marokkaanse centrumverdediger. Noussair Mazraoui kwam vanwege een blessure ook niet in actie tegen Kroatië.

Kroatië en Marokko schieten uit startblokken
De ex-Ajacied zag zijn ploeg vroeg in de wedstrijd op achterstand komen. Josko Gvardiol kopte in minuut zeven uit een goed ingestudeerde vrije trap de 0-1 binnen. Marokko toonde zich al snel na de openingstreffer veerkrachtig. De Leeuwen van de Atlas kwamen via Achraf Dari langszij, hij verschalkte Dominik Livakovic ook met een kopbal: 1-1.

Marokko kreeg dankzij de snelle gelijkmaker een boost. De ploeg van Regragui eiste de bal op en creëerde een aantal kleine mogelijkheden. Tegen de verhouding in kwam Kroatië kort voor rust weer op voorsprong. Mislav Orsic krulde de bal met veel gevoel via de binnenkant van de paal achter Yassine Bounou: 2-1. Dit was ook de ruststand.

Vermoeidheid slaat toe
Het tweede bedrijf was een stuk minder spectaculair dan de eerste helft. Het drukke speelschema van dit jaar leek zijn tol te eisen, beide ploegen maakten een vermoeide indruk. De ruimtes werden groter, maar zowel Kroatië als Marokko kon hier niet van profiteren. Ondanks een aantal verse krachten aan beide kanten en goede kansen voor Youssef En-Nesyri en Mateo Kovacic, werd er niet meer gescoord. De troostfinale eindigde in 2-1, waardoor Kroatië de bronzen medaille in ontvangst mocht nemen.