Interview

'Deschamps doet het fantastisch, maar er valt meer te halen met Frankrijk'

'Deschamps doet het fantastisch, maar er valt meer te halen met Frankrijk'

17-12-2022 14:00
Author profile picture

Daan Jurgers

Frankrijk staat zondag tegenover Argentinië in de finale van het WK. Fransman Édouard Duplan staat pal achter zijn land, maar gunt tegelijkertijd Lionel Messi de eindzege. VoetbalNieuws sprak de oud-voetballer van onder meer FC Utrecht, Sparta Rotterdam en ADO Den Haag over de verwachtingen en het verloop van het WK.

Voor het toernooi kreeg Frankrijk te maken met de nodige blessures, maar dat deed niets af aan de verwachtingen. "De verwachtingen waren best hoog natuurlijk", aldus Duplan. "Wel is het zo dat ze veel geblesseerden hebben. Aan de hand daarvan weet je dat je niet de favoriet bent." Onder meer N’Golo Kanté, Paul Pogba, Karim Benzema, Presnel Kimpembe en Christopher Nkunku vielen af met een blessure. "Dat zijn grote spelers in de as van het veld. De kern van het elftal. We hebben nu een jong middenveld met minder ervaring dan je gewend bent. Veel mensen uit Frankrijk hadden genoegen genomen met een leerjaar voor de jonkies. Het volgende toernooi konden ze dan weer presteren. Ik denk niet dat veel mensen verwacht hadden dat Frankrijk zó goed zou presteren."

Tijd voor iemand anders

Frankrijk kende geen al te beste periode voor het WK. Zo werd er in de Nations League tweemaal verloren van Denemarken. Daardoor stond ook bondscoach Didier Deschamps onder druk. "Er waren steeds meer vragen over of het niet tijd was om met iemand anders in zee te gaan. Sinds het begin van het WK is het een ander verhaal. Wat hij ervan gemaakt heeft is mooi en iedereen staat nu achter hem. Ikzelf blijf wel denken dat het tijd is voor iemand anders", aldus Duplan, die opmerkt dat Deschamps vrij behoudend speelt. "Hij heeft het fantastisch gedaan, maar ik heb altijd het gevoel dat er nog meer te halen valt met Frankrijk."

"Je moet ook weten wat je wil", vervolgt Duplan. "In Nederland neemt niemand genoegen met resultaat, totdat er iets gewonnen wordt. Oranje had zeven punten in de groepsfase. Dat hebben ze gewoon slim en zakelijk gedaan, maar niemand was tevreden. Ze willen totaalvoetbal zien. Frankrijk gaat meer voor de titels nu zeg maar. Dat lukt aardig."

De finale

Duplan heeft nog geen hoge pet op van Argentinië, maar het hangt allemaal af van één man. "Tegen Kroatië overtuigden ze pas voor het eerst. Ik ben echt niet onder de indruk van Argentinië. Van Messi natuurlijk wel. Het is ongelofelijk hoe goed hij nog presteert. Ik heb alleen nog geen goed Argentinië gezien dit toernooi. Ik ben echt benieuwd. Verdedigend was Frankrijk ook niet indrukwekkend. Het is niet dat het compleet dicht zit achterin. Tegen Marokko hielden ze pas voor het eerst de nul. Dat is wel verontrustend. Aan de andere kant is Argentinië op Messi na niet super effectief. Ik schat de aanval van Frankrijk hoger in."

In de voorhoede bij Frankrijk speelt een absolute vedette, maar de allergrootste loopt volgens Duplan bij Argentinië rond. "Kylian Mbappé is er nog niet. Messi is de beste speler die ooit gespeeld heeft. Als het aan mij ligt mag je ze nog niet vergelijken. Over tien jaar zien we wel hoe ver Mbappé is. Messi heeft al zoveel laten zien en gewonnen. Qua talent zijn ze wél te vergelijken en ook qua invloed die ze hebben op hun elftal."

Frankrijk heeft met Olivier Giroud nog een opvallende uitblinker dit toernooi. De spits streefde Thierry Henry inmiddels voorbij als topscore allertijden van Les Bleus. "Toen ik hoorde dat hij zó dichtbij het record was, kwam dat echt als een shock voor mij. Je verwacht het niet. Hij doet het gewoon geweldig. Hij werkt hard voor de ploeg, hij is sterk en bruikbaar. Met hem kan je meerdere kanten op. Je kan hem wegsturen, want op de eerste meters is hij best snel. Daarnaast kan hij ook als aanspeelpunt fungeren. Het ziet er minder soepel uit dan Benzema, maar het lijkt erop dat dit wel een betere match is."

Ondanks dat Duplan onder de indruk is van Messi, is er maar één team wat hij support komende zondag: zijn vaderland. "Ja, honderd procent. Ik zou bijna voor Messi zijn, omdat hij de beste ooit is. Je gunt hem een WK-titel. Alleen die derde ster op het Franse shirt zou zo mooi staan."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie