Interview

Fraser gedreven, maar vol emoties: 'Dat weet iedere speler die onder hem speelde'

Fraser gedreven, maar vol emoties: 'Dat weet iedere speler die onder hem speelde'

16-12-2022 11:15 Laatste update: 11:36

Henk Fraser werd dinsdag gedwongen op te stappen bij FC Utrecht wegens grensoverschrijdend gedrag. Er zou een fysieke confrontatie hebben plaatsgevonden tussen de trainer en aanvaller Amin Younes. Édouard Duplan, die onder Fraser speelde bij ADO Den Haag en Sparta Rotterdam, zag het niet aankomen, maar is ook niet geschrokken. Dat laat de oud-voetballer weten aan VoetbalNieuws.

Duplan speelde in het seizoen 2015/2016 onder Fraser bij ADO Den Haag en ging ook in het kielzog van de trainer naar Sparta in 2018.  "Ik had het niet verwacht", aldus de voormalig aanvaller. "Fraser is een gedreven trainer die heel veel over heeft voor zijn vak, maar hij zit ook vol emoties. Dat weet iedere speler die met hem te maken heeft gehad. Ik weet van hem dat het zo zou kunnen lopen. Ik ben niet geschrokken door dit nieuws."

Constante strijd

Fraser staat te boek als een trainer met emoties, maar voor de camera is hij vrijwel altijd rustig. Zelden laat de coach zich uit de tent lokken en vaak wordt hij geprezen voor zijn kalme reactie op moeilijke en riskante vragen tijdens interviews. "Voor mij is dat Fraser. Het is een mix van allebei. Hij is heel gedreven en kil soms. Dan probeert hij heel rationeel te zijn, maar tegelijkertijd zijn zijn emoties nooit heel ver van de oppervlakte. Dat voel je aan hem", benadrukt Duplan.

"Sommige spelers of trainers zijn altijd rationeel, zeker in Nederland. Van Fraser weet ik persoonlijk dat hij niet zo is. Bij hem is het een constante strijd tussen het rationele en het emotionele. Dat is een van zijn zwaktes, maar ook zeker een van zijn krachten. Hij zit vol passie."

De Fransman kon goed overweg met Fraser. "Ja, zeker. Toen ik bij ADO speelde was het echt top. Ik heb hem ook bij Sparta gehad. Toen was ik wat ouder. Zijn manier van trainen was ook iets anders geworden. Dat was een iets minder leuk jaar dan bij ADO, maar we zijn wel gepromoveerd. Hij heeft veel gepresteerd. Hij won de beker met Vitesse, is gepromoveerd met Sparta en heeft het goed gedaan bij ADO. Dat laat zien dat hij een goede trainer is. Had hij dat allemaal bereikt als hij kil en rationeel zou zijn? Ik denk het niet. Die passie hoort bij hem. Dat is ook een motor voor sommige jongens. Soms moet je dat vuur voelen en dat vuur heeft Fraser sowieso."

'Het vuur is een deel van zijn succes'

Het incident dat zou hebben plaatsgevonden keurt Duplan natuurlijk zeker niet goed, maar het is ook wel iets van deze tijd volgens de oud-aanvaller. "Soms gaat het te ver. Van een trainer wil je dat niet zien natuurlijk, maar hoeveel lichte vechtpartijen ik heb meegemaakt op trainingen tussen spelers. Dat gaat om tientallen. Maar goed, je moet het onder controle hebben. Zo ver mag het eigenlijk nooit gaan. Maar het vuur is een deel van Fraser, het is een deel van zijn succes."

Duplan verwacht dat Fraser op termijn in ieder geval weer aan de bak zal komen. "Ja, zeker op basis van wat hij gepresteerd heeft."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!