WK-sprookje Marokko ten einde: Frankrijk kan zondag wereldtitel prolongeren

14-12-2022 21:54 Laatste update: 21:57
1

Het WK-sprookje van Marokko is ten einde gekomen. De Leeuwen van de Atlas verloren woensdagavond met 2-0 van Frankrijk. Hierdoor nemen de Fransen het zondag in de finale op tegen het Argentinië van Lionel Messi, terwijl Hakim Ziyech en co. een dag eerder de troostfinale spelen tegen Kroatië.

Marokko slaagde er afgelopen zaterdag als eerste Afrikaanse land ooit in om de halve finale van een WK te bereiken. De ploeg van Walid Regragui won met 1-0 van Portugal en stuurde zodoende superster Cristiano Ronaldo en zijn ploeggenoten naar huis. Frankrijk won diezelfde dag met 2-1 van Engeland, waardoor de ploeg van Didier Deschamps zich ook kon klaarstomen voor de halve finale.

Vroege voorsprong Frankrijk
De bondscoach van Marokko koos er woensdagavond voor om met een vijfmansdefensie aan te treden tegen Frankrijk. Bij de Fransen ontbraken de zieke Dayot Upamecano en Adrien Rabiot in de basisopstelling. Les Bleus begon desondanks uitstekend aan het duel met de Leeuwen van de Atlas en had binnen vijf minuten al de gewenste vroege voorsprong. Theo Hernández schoot de bal tegen de touwen, nadat Marokko moeite had met het uitverdedigen van het speeltuig.

Olivier Giroud kreeg na ruim een kwartier spelen een goede kans om de voorsprong te verdubbelen, de aanvalsleider raakte echter het houtwerk met een hard schot. Tot overmaat van ramp moest aanvoerder Romain Saïss vijf minuten later het veld verlaten wegens een blessure. Regragui besloot hierdoor terug te grijpen naar zijn vertrouwde systeem.

Gevaarlijke omhaal El Yamiq
Ondanks dat Marokko in de eerste helft weinig in te brengen had, was de ploeg van Regragui op slag voor rust dicht bij de gelijkmaker. Jawad El Yamiq loste vanuit een spectaculaire omhaal een gevaarlijk schot, maar doelman Hugo Lloris bracht knap redding. Hierdoor zochten beide ploegen de kleedkamer op met een 1-0 voorsprong voor Frankrijk.

In het tweede bedrijf zette Marokko alles op alles om de gelijkmaker te forceren. De Leeuwen van de Atlas kwamen goed uit de kleedkamer en gooiden veel energie in de openingsfase van de tweede helft. Dit leverde een aantal goede mogelijkheden op, maar een treffer bleef uit.

Marokkaanse droom voorbij
Deschamps bracht in de slotfase een aantal snelle spelers in de ploeg en dit wierp direct zijn vruchten af. Invaller Kolo Muani tikte na goed werk van Kylian Mbappé de 2-0 binnen. Frankrijk verdedigde zijn marge van twee in de resterende minuten met succes, waardoor dit ook de eindstand was.