Exclusive

Mentors Messi en Modrić, mix van ervaring en talent in Argentijns-Kroatische elf

Mentors Messi en Modrić, mix van ervaring en talent in Argentijns-Kroatische elf

13-12-2022 17:00 Laatste update: 18:41

Dinsdagavond nemen Argentinië en Kroatië het tegen elkaar op in de halve finale van het WK in Qatar. Dat zijn twee landen die een beetje strijd niet uit de weg gaan, maar toch ook sieraden van voetballers in de gelederen hebben. VoetbalNieuws laat je in VN's Teamcombo zien wat voor sterrenelftal er ontstaat wanneer je de landen samen zou voegen.

Doelman: Dominik Livaković
Zowel Kroatië als Argentinië heeft een doelman die weet hoe het is om strafschoppen te pakken. Emiliano Martínez was nog dé held in de strafschoppenserie tegen Oranje, terwijl Dominik Livaković zelfs tot twee keer toe de grote man was. De Kroaat was de uitblinker in de wedstrijden tegen Japan en Brazilië en kreeg pas drie tegendoelpunten tijdens dit WK. De keuze tussen de twee helden valt in dit geval dan toch op Livaković, omdat hij net wat meer heeft gepresteerd heeft dan zijn Argentijnse collega.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Rechtervleugelverdediger: Josip Juranović
Josip Juranović is de man die de hele rechterkant voor zijn rekening mag nemen. De 27-jarige rechtervleugelverdediger van Celtic heeft zich dit WK ontpopt tot een belangrijke kracht voor de Kroaten. Juranović staat verdedigend zijn mannetje, maar valt vooral op door zijn aanvallende kwaliteiten. Door zijn prestaties wordt de Kroaat nu in verband gebracht met verschillende Europese topclubs.

Rechtercentrale verdediger: Dejan Lovren
Dejan Lovren en Cristian Romero ontlopen elkaar niet veel, maar volgens VN wordt de strijd nipt gewonnen door eerstgenoemde. De 33-jarige ervaren Kroaat weet als geen ander hoe het is om een WK te spelen en met hem in de defensie werden er pas drie tegendoelpunten genoteerd. Bovendien droeg Lovren ook in aanvallend opzicht zijn steentje bij. De verdediger van Zenit Sint-Petersburg gaf de belangrijke assist bij de gelijkmaker tegen Japan.

Centrale verdediger: Joško Gvardiol
De centrale man in de defensie van dit elftal is zonder enige twijfel Joško Gvardiol. De pas twintigjarige Kroaat is bikkelhard in de duels en straalt de rust uit die je als centrale verdediger moet hebben. De mandekker van RB Leipzig heeft zich tot nu toe geprofileerd als misschien wel de beste verdediger van het toernooi en naar verluidt stromen de aanbiedingen uit de Europese top binnen in Duitsland. Dat Gvardiol na dit WK een mooie transfer gaat maken, lijkt dan ook onvermijdelijk.

Linkercentrale verdediger: Nicolás Otamendi
Links in het centrum is plaats voor Nicolas Otamendi. De ervaren Argentijn lijkt aan zijn tweede jeugd te zijn begonnen tijdens dit WK. De verdediger van Benfica is het cement tussen de Argentijnse muren en mede door zijn verdedigende optredens is de halve finale nu een feit. Een grote smet op zijn WK blijft toch de foto die werd genomen nadat Argentinië de strafschoppenserie won van Oranje. In plaats van feest te vieren met de rest van de ploeg richtte Otamendi zich met treiterende gebaren tot de verslagen Nederlanders. Zeker geen fraaie plaat, maar die doet niets af aan zijn verdedigende kwaliteiten.

Linkervleugelverdediger: Ivan Perisić
Aan Ivan Perisić de taak om de gehele linkervleugel te gaan bestrijken. De 33-jarige Kroaat speelt dit WK wat meer als linksbuiten, maar doet bij zijn club Tottenham Hotspur niet anders. Perisić is net als vorig WK weer belangrijk voor zijn land. De man met drie longen was met een kiezelharde kopbal goed voor de gelijkmaker tegen Japan, waar Kroatië uiteindelijk een strafschoppenserie mee afdwong.

Rechtercentrale middenvelder: Marcelo Brozović
Marcelo Brozović is al jaren een vast kracht zowel Internazionale en Kroatië en laat tijdens dit WK maar weer eens zien waarom dat zo is. De 30-jarige middenvelder beheerst het positiespel tot in de puntjes en is met het geven van de juiste ballen op het juiste moment een zeer belangrijke kracht in de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic. Met Brozović heb je de perfecte verbindingsspeler te pakken, waar altijd plaats voor moet zijn op je middenveld.

Centrale middenvelder: Luka Modrić
Na de naam van een andere man die nog later in het elftal aan bod komt, zet je die van Luka Modrić ook met je ogen dicht op het wedstrijdformulier. De spelmaker van Real Madrid is al 37 lentes jong maar daar is nog altijd vrij weinig van terug te zien op het voetbalveld. Buiten het geven van sublieme ballen is het doorzettingsvermogen misschien wel het meest typerende voor Modrić. De wijze waarop de Kroatische aanvoerder zijn ploeg op sleeptouw nam in de verlenging tegen Brazilië, onderstreept maar weer hoe belangrijk zijn aanwezigheid in het elftal Kroatië is.

Linkercentrale middenvelder: Enzo Fernández
Links centraal op het middenveld speelt Enzo Fernández. De 21-jarige middenvelder is samen met Gvardiol één van de grootste talenten van het toernooi. Fernández moest tijdens de eerste groepswedstrijden tegen Saudi-Arabië en Mexico nog stellen met een plekje op de bank, maar door zijn invalbeurten werkte hij zich al snel in de basis van het elftal van Lionel Scaloni. Ook in het gecombineerde elftal dat VN heeft samengesteld heeft hij een plekje afgedwongen.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Rechterspits: Lionel Messi
De man waar het dit WK allemaal om draait is Lionel Messi. De ster van Paris Saint-Gemain fungeert als de kolonel van het Argentijnse leger dat Scaloni telkens weer op de been brengt. Met vier goals en twee assists is Messi de belangrijkste speler van Argentinië, het land waarmee hij hard op weg is om zijn eerste wereldtitel ooit in de wacht te slepen. Over het opstellen van Messi is dan ook geen discussie mogelijk.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Linkerspits: Julian Álvarez
Het aanvalsduo wordt gecomplementeerd door Julian Álvarez. De 22-jarige spits van Manchester City krijgt de voorkeur boven Andrej Kramarić, die buiten zijn twee goals tegen Canada nog niet veel heeft laten zien. Álvarez begon het toernooi net als Fernández op de bank, maar heeft zich inmiddels in de basis gespeeld in plaats van Lautaro Martínez. Dat zegt meer dan genoeg!

Bondscoach: Lionel Scaloni
De bondscoach van het samengevoegde elftal van Argentinië en Kroatië is Lionel Scaloni. De Argentijn staat aan het roer sinds 2018 en leidde zijn land naar de eerste tastbare prijs sinds 1993: de Copa América. Ook Zlatko Dalić verdient een eervolle vermelding. De oefenmeester is al sinds 2017 bondscoach van Kroatië en onder zijn leiding werd de finale van het WK behaald in 2018.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

No Poll